Rețetă de Alexandra Băltățeanu
Ingrediente
50 g făină
1 ou mare
100 g pesmet
1 linguriță usturoi granulat
1 linguriță busuioc uscat
½ linguriță rozmarin uscat
½ linguriță sare
1 praf de piper
400 g file de somon fără piele
50 ml ulei de porumb sau floarea-soarelui pentru prăjit
5-6 roșii cherry
1 legătură pătrunjel
2 chifle ciabatta (sau orice altă chiflă vă este pe plac)
1 iaurt natural
1 limetă
1 cățel mic de usturoi
Mod de preparare
Tai fileul de somon în fâșii de 2 cm grosime și asezonezi cu puțină sare și piper. Pui în farfurii diferite făina, pesmetul amestecat cu mirodeniile și oul bătut. Încingi uleiul într-o tigaie antiaderentă, iar somonul îl treci, pe toate părțile, mai întâi prin făină, apoi prin ou și la final pesmet. Prăjești somonul până prinde o crustă aurie și îl scoți pe prosoape absorbante. La final, le stropești cu puțină zeamă de limetă. Pentru sos, amesteci iaurtul cu un praf mic de sare, pătrunjelul tocat mărunt și cățelul de usturoi dat pe răzătoarea fină.
Pentru montarea sandviciului, tai chiflele pe jumătate, pui o linguriță de sos de iaurt, apoi câteva frunze de pătrunjel, 2-3 jumătăți de roșii cherry, câte 2 fâșii de somon, apoi încă 1-2 lingurițe de sos și capacul chiflei. E de preferat să le serviți calde.