Home / Bebelus / Alimentatie / Sănătatea începe din farfurie

Sănătatea începe din farfurie

Pornind de la 6 luni, bebelușul tău începe o etapă extrem de importantă: diversificarea alimentației. Adică, va cunoaște și alte alimente decât laptele matern. Treptat, va trece la o alimentație variată, apropiată de cea a familiei sale, păstrând însă laptele pe un loc privilegiat. Dar cum introduci aceste alimente? În ce ritm? Urmărește ghidul nostru și afli răspunsurile pe care le aștepți…

Etapele

Ceea ce medicii numesc diversificare se desfășoară în două mari etape. Prima este debutul diversificării și constă în introducerea progresivă a alimentelor solide. Ideal, începe când bebelușul a împlinit 6 luni. Mai devreme se va întâmpla numai la recomandarea medicului pediatru, dar niciodată înainte de 4 luni.  A doua fază de acomodare cu aproape toate alimentele începe la 8 luni și va continua toată copilăria.

Debutul

Până la 6 luni, alăptatul sau biberonul cu lapte formulă acoperă toate nevoile nutritive ale bebelușului. Într–un trecut nu prea îndepărtat, diversificarea se făcea mai devreme, la 4 luni sau chiar înainte. În prezent, Organizația Mondială a Sănătății recomandă cu tărie începerea diversificării după ce sugarul a împlinit 6 luni, pentu că de la această vârstă laptele nu mai poate acoperi nevoile nutritive ale copilului. Tot la 6 luni, copilul începe instinctiv să învețe să mestece alimentele și poate să le înghită fără probleme. Dar poate cel mai important lucru este acela legat de capacitățile digestive, mai dezvoltate acum. Un argument împotriva diversificării precoce este acela că, înainte de 6 luni, bebelușul poate dezvolta alergii alimentare, nu numai cei care au un istoric de alergii în familie.

Laptele, pe primul loc

Laptele trebuie să rămână baza alimentației pentru bebelușul tău. Cantitatea optimă este de 500 ml/zi. Treptat trebuie suprimată o parte dintr-o masă de lapte, apoi o masă întreagă. După aproximativ două săptămâni, poți începe tot treptat suprimarea încă a unei mese de lapte. Vei ajunge astfel, spre 8 luni, să-i dai bebelușului tău 4 mese pe zi, dintre care două mese diversificate (nu mai mult) și două mese de lapte. Dacă este alimentat cu lapte formulă, poți trece la laptele de continuare.

Mai puține mese, mâncare mai multă

Bebelușul tău va renunța singur la una din mesele de lapte. Trece spontan de la 6 la 5 mese pe zi, apoi de la 5 la 4. După apetitul micuțului, trebuie să fii atentă ca aportul alimentar să fie suficient, crescând constant cantitățile. Nu uita însă nicio clipă că dimensiunea stomacului unui bebeluș este egală cu volumul pumnului său. Așa că nu exagera în privința porției pentru o masă.

EXEMPLE DE MENIU

Dimineața

Lapte matern sau un biberon de 240 ml (8 măsuri. Cantiatea este orientativă. Porția de lapte poate fi adaptată la apetitul bebelușului)

Prânz

Mâncarea este mixată, se oferă bebelușului cu lingurița. Legume + carne sau pește+desert.

Varianta 1.

Piure de legume fără adaos de sare + ½ linguriță de unt. Se dă cu biberonul sau cu lingurița.

Carne sau pește mixate, 10 g (2 lingurițe).

Un fruct copt sau fiert (compot de casă sau borcănel cu piure de fructe).

Varianta 2.

Un borcănel de legume cu carne sau legume cu pește, fără a obliga copilul să-l termine.

Un lactat, iaurt sau brânză dulce de vacă. De preferință, lactate destinate bebelușilor, pentru că au un conținut mai mic de proteine și sunt îmbogățite cu fier, acizi grași și vitamine.

La ora 16.00

Este momentul unui produs lactat + un produs din cereale + un fruct

Varianta 1. Un produs lactat (iaurt, brânză dulce)

Un compot de casă

Varianta 2. Lapte matern sau un biberon de 240 ml + o măsură de făină de cereale pentru bebeluși.

Seara

Este masa la care se recomandă lapte, un fruct sau legume

Varianta 1. Lapte matern sau un biberon de 240 ml (8 măsuri. Cantatea este orientativă. Porția de lapte poate fi adaptată la apetitul bebelușului) + un compot.

Varianta 2. Un biberon de supă de legume + o linguriță de ulei vegetal (la alegere: măsline, floarea-soarelui, porumb etc.) + un lactat (iaurt, brânză dulce)

 

 

Vari

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.