Home / Bebelus / Alimentatie / Prof. Dr. Doina Pleșca: ”Alimentația sugarului trebuie personalizată”

Prof. Dr. Doina Pleșca: ”Alimentația sugarului trebuie personalizată”

_RBC7645

Cu peste 25 de ani de experiență în neurologie pediatrică, prof. Dr. Doina Pleșca ne-a explicat cât de importantă este personalizarea diversificării în funcție de evoluția  bebeluşului.

Care sunt recomandările O.M.S. privind debutul diversificării?

Debutul diversificării variază în funcție de cum este hrănit bebelușul. Dacă  este un copil alăptat la sân, atunci putem vorbi de diversificare după vârsta de 6 luni, dacă ne referim la un copil alimentat cu lapte formulă, atunci putem începe diversificarea la 5 luni. În al doilea rând este foarte important ca diversificarea să nu fie precoce și să ținem cont de particularitățile copilului: greutate, evoluție ponderală, înălțime etc. Nu putem da niște reguli generale, pentru că medicina de astăzi se face personalizat. De aceea și diversificarea trebuie făcută în funcție de nevoile și istoricul fiecărui sugar în parte.

Un bebeluș născut prematur pune probleme deosebite în privinţa diversificării?

Prematurii reprezintă o categorie aparte, deoarece în cazul lor vârsta gestațională trebuie corectată. Trebuie să ținem cont și de faptul că un prematur, în condții optime, recuperează extraordinar de repede deficitul de greutate și de înălțime, chiar mai repede decât un copil născut la termen, cu o greutate mică, de exemplu. În cazul lor recomand alimentația la sân, deoarece laptele de mamă este cea mai bună alimentație pliată pe nevoile lui. Practic, laptele matern își schimbă compoziția nutrițională pe măsură ce sugarul crește. Dacă se încadrează în standardul de creștere al copilului născut la termen, putem începe diversificarea de la 6 luni, cu fructe.

Care sunt cele mai importante reguli în diversificare?

Ceea ce contează cel mai mult la acest debut este toleranța digestivă a sugarului și adaptarea alimentației la acest factor. Un copil care are mult sub greutatea normală, la 5 luni nu va primi aceleași alimente ca unul care s-a dezvoltat normal. Sugarul trebuie să fie sănătos: nu începem niciodată diversificarea când este bolnav . Debutul trebuie să fie progresiv. Nu introducem niciodată două alimente deodată, ci doar câte unul, timp de 3-4 zile.  Trebuie să oferim fiecărui sugar o alimentație selectivă în funcție de parametrii lui somatici. Nu îndulcim, nu sărăm mâncarea, deoarece supraîncărcăm funcția renală, nu le oferim grăsimi.

Ce facem diversificarea în cazul sugarilor cu greutate peste medie?

Când copilului i se scot mesele de lapte, scade valoarea calorică. 100 ml de lapte înseamnă 69-72 kcal. 100 g de piure de legume înseamă 20-30 kcal, deci dintr-o dată înjumătățesc aportul caloric și încetinesc astfel ritmul ponderal de creștere.

Cu ce alimente putem începe diversificarea?
Putem începe cu piure de fructe sau de legume, dar se continuă alăptarea, laptele rămânând principalul aliment. Mai ales, în cazul copiilor alăptați la sân este o nenorocire să-l diversifici cu legume, să-l treci de la dulceața laptelui matern, la gustul fad al legumelor. De aceea recomand începerea diversificării cu piure de fructe, deoarece acestea sunt mai dulci. Recomand pentru început mărul Golden, care este dulce, nu este acid, are pulpa mai moale și, foarte repede acceptat de sugar. Fructe crude, nu fierte sau coapte, ca să nu pierdem din valoarea lor nutrițională. Există acum o nouă modă să le oferim copiilor sucuri. NU! Trebuie să le oferim pulpă de fructe, ca să le furnizăm fibre, foarte importante pentru tranzit.

Ce alimente sunt interzise sugarilor?

Un mesaj foarte important, care se regăsește în recomandările Societății europene de Gastroenterologie, este  evitarea citricelor în primul an de viață, deoarece ele provoacă dezvoltarea unui colon iritabil și declanșează anumite alergii alimentare. O mare atenție trebuie acordată legumelor cu potențial alergen ca roșia, ardeiul gras și rădăcinoasele. Și pentru că suntem în sezon, cartofii noi nu trebuie incluși  în alimentația sugarilor deoarece conțin solanină, o substanță care creează meteorism abdominal (balonare). Trebuie excluse legumele foarte mari și frumoase din supermarketuri deoarece conțin hormoni de creștere și nu numai.

Ce tipuri de carne sunt bune pentru sugari?

Pentru început recomand introducerea cărnii de vită mature, deoarece are calități nutriționale superioare  celei de vițel de exemplu. Excludem carnea de pui din comerț, deoarece are cantități periculoase de hormoni și de antibiotice, precum și orice tip de mezeluri. În ceea ce privește peștele, e bine să -l oferim după vârsta de 10-11 luni, deoarece poate provoca alergii alimentare și grave toxiinfecții alimentare.

 

 

 

 

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.