Home / Viata de familie / Activitati / Iubirea pentru natură se cultivă din copilărie

Iubirea pentru natură se cultivă din copilărie

shutterstock_155265812
Copii plantând copăcei, copii plantând pădurile de mâine… nu este o imagine-clișeu, ci una care ar trebui să devină cât se poate de reală! O imagine menită să-ți umple sufletul de bucurie, cu gândul la viitorul copilului pe care acum îl crești cu cea mai caldă dragoste de mamă. Concret, cei mici trebuie să învețe din fragedă copilărie cât de important este să iubim și să salvăm mediul înconjurător de orice acțiune distructivă. În prezent există nenumărate forme educaționale care să-i ajute pe părinți în acest demers. Unul dintre ele este proiectul „Mic și ecologist“, care începând din toamna anului 2011, i-a antrenat și învățat pe cei mai jucăuși locuitori ai Bucureștiului și ai judetului Ilfov să susțină dreptul nostru al tuturor, la aer curat și sănătate prin împădurirea unor importante suprafețe de teren din jurul Capitalei.

Lecții de ecologie
Pe lângă interesantele lecții teoretice de ecologie ( www.micsiecologist.ro), susținute de Asociația Familie Sănătoasă (AFS), cu ajutorul cadrelor didactice și al părinților, copiii iau parte alături de membri asociației, specialiști silvicultori și pădurari, la mult așteptata lecție practică de plantare. Așa au luat și vor lua naștere în fiecare an, atât primăvara cât și toamna, pădurile plantate în campania „Mic și ecologist”, în care fiecare copăcel poartă numele copilului care l-a sădit, astfel încât toți copăceii au câte un „părinte” care să-l îngrijească și să-l ocrotească întocmai ca într-o adevărată și frumoasă familie…

Apărarea mediului natural
În multe zone ale țării, până nu demult feerice și pline de viață, acum natura ne cere ajutorul. Un ajutor pe care, cu puțină înțelepciune și un minim de efort, nu putem să nu-l acordăm din toată inima. Valoarea și percepția muncii voluntare în echipă, alături de colegi, de prieteni, de cei dragi și de învățători, cât și rezultatul atât de frumos și de impresionant prin dimensiunea lui fizică, îi stimulează pe cei mici, îi umple de mândrie și de respect pentru munca depusă, îi motivează, le crește stima de sine și încrederea în forțele proprii. Sunt entuziaști să învețe dar și să-i învețe la rândul lor pe prieteni și părinți despre tot ce învață în cadrul programului „Mic și ecologist“ despre natură, faună și floră, ecologie, tehnică, evoluție, dezvoltare, munca și rezultatele ei.
Campania „Mic și ecologist” a început la 1 septembrie 2011 și până acum au luat naștere 7 mini-păduri “Mic și ecologist” în care au fost plantați peste 65.000 copăcei.
Puteți să vă alăturați și voi echipei de voluntari mici și mari, fie plantând propriul copăcel, fie ajutând copilașii înscriși deja în proiect să planteze (înscrieri pe liste voluntari la: contact@familiesanatoasa.ro ), susținând acțiunile noastre, informațiile transmise copiilor și noile păduri care iau naștere cu atâta entuziasm și încredere, din manuțele lor.
Asociația Familie Sănătoasă (AFS) este o organizație nonprofit care are ca scop implicarea în definirea și implementarea unor principii legate de ceea ce înseamnă o viață sănătoasă și echilibrată, educație și pedagogie de calitate, suport psihologic pentru o dezvoltare și conduită corectă în societate, protecția mediului și ecologie. (www.familiesanatoasa.ro; www.micsiecologist.ro )

About Viorica Rusu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.