Home / Bebelus / Cum ingrijesti buricul nou-nascutului

Cum ingrijesti buricul nou-nascutului

buric

Imediat după naştere, cordonul ombilical al nou-născutului este secţionat, dar rămâne o porţiune de câţiva centimetri pe care medicul o prinde cu o agrafă din material plastic. Îngrijirea bontului ombilical intră imediat în atribuțiile proaspetei mămici.

 Atenţie, se poate infecta!

Evoluţia naturală a bontului ombilical este să se usuce treptat și să cadă. Desprinderea lui se petrece, în mod normal, în primele 7-10 zile de viaţă, dar există şi cazuri în care întârzie. Zona bontului ombilical este una dintre cele mai amenințate de suprainfecţie, de aceea, necesită o toaletă riguroasă, care trebuie începută încă din primele zile de viaţă.

 Cum procedezi

Iată de ce ai nevoie: comprese sterile şi alcool medicinal 70%, antibiotice sub formă de pudră sau soluţii dezinfectante.

Cum procedezi? Stergi bontul cu o compresă sterilă și alcool medicinal. Mişcările trebuie să fie circulare și ferme, să îndepărteze resturile de ţesut, care, altfel, devin un mediu propice pentru flora microbiană.

După ştergere, pentru protecţia antimicrobiană şi pentru o evoluţie rapidă spre desprindere şi cicatrizare, e bine să tamponezi bontul cu comprese sterile îmbibate în soluţii dezinfectante. Repeți aceasta de 4-5 ori pe zi şi continui în acelaşi ritm chiar şi după desprindere bontuluilui, până la cicatrizarea definitivă.

Când îi faci prima baie

Baia generală nu pune în pericol evoluţia bontului ombilical. Desigur, cu condiţia ca, după baie să-i faci toaleta. Aşadar, este permisă baia nou-născutului, încă din primele zile de viaţă, pentru evitarea afecţiunilor pielii. Dacă remarci înroşirea şi umflarea bontului ombilical înainte sau după desprindere, dacă observi că bontul ori secreţia din zona în care s-a desprins miroase urât (fetid), trebuie să contactezi de urgenţă medicul pediatru care îngrijeşte copilul.

About Viorica Rusu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.