Home / Copil / Alimentatie / Glutamatul de sodiu – unul dintre cei mai nocivi aditivi alimentari

Glutamatul de sodiu – unul dintre cei mai nocivi aditivi alimentari

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

După sare, glutamatul de sodiu este unul dintre cei mai utilizați potențiatori de gust din industria alimentară. Considerat inițial inofensiv, azi a devenit unul dintre cei mai nocivi aditivi alimentari. Hai să aflăm cât de mult afectează sănătatea copiilor noștri.

Glutamatul monosodic, supranumit și cel de-al cincilea gust, se regăsește pe etichete sub denumirea de E621 sau E625, este un stimulator chimic extrem de puternic, care a devenit în ultimii 50 de ani un înlocuitor al sării în alimentele procesate. Practic, glutamatul, mai mult decât sarea, stimulează apetitul și păcălește senzația de sațietate. Pe măsură ce mănânci, simți că nu te-ai săturat și ai vrea mai mult. Acum înțelegi de ce copiii tăi iubesc chipsurile și tot ce se află în raionul de dulciuri.

Cum acționează glutamatul

Această substanță care arată ca o pudră albă are rolul de a accentua aromele dintr-un anumit preparat, fără să modifice gustul și acționează ca un excitant la nivelul papilelor gustative și mai ales la nivelul creierului. Conform ultimelor studii, acest aditif acționează efectiv ca un drog asupra creierului.

Ce efecte negative are

Odată ingerat, glutamatul acționează asupra neuronilor, împiedicând buna funcționare a mecanismelor care înhibă apetitul. El este de fapt o excitotoxină care are efecte dezastruoase, mai ales în cazul copiilor. O alimentație bogată în alimente procesate și rafinate în primii 7 ani de viață, determină numeroase tulburări neurologice și metabolice.

Pe plan neurologic, acest aditiv provoacă în cazul copiilor incapacitatea de a se concentra și de a fi atent mai mult timp, lipsa de tonus și prin urmare performanțe școlare scăzute.

Pe plan hormonal, glutamatul influențează acea zonă din creier care rglează senzația de foame și pe cea de sațietate. Practic el este vinovat de mâncatul în exces, lipsa senzației de foame și a celei de sațietate, preferința penrtu carbohidrați, alimente bogate în grăsimi și zahăr, iar drumul până la obezitatea infantilă devine dintr- dată foarte scurt.

Alte efecte nocive: Alergiile și intoleranțele alimentare, dermatitele atopice și imunitatea scăzută se numără printre consecințele alimentelor rafinate, semipreparate, precum și a produselor fast-food.

Unde se regăsește

Dacă la origini glutamatul a fost inventat și utilizat în bucătăria asiatică, astăzi se regăsește în foarte multe alimente de pe rafturile din magazinele noastre. Îl regăsești în : chipsuri, supe la plic, cuburi de condimente, amestec de condimente, sosuri, conserve de legume și de carne, amestec de legume congelate, mezeluri, produse semipreparate, biscuiți, dulciuri pe bază de aluat, produsele dietetice (cu 0% zahăr și 0 % grăsimi).

Sub ce denumiri se ascunde

Deoarece este adăugat în produsele industriale într-o cantitate foarte mică, glutmatul se regăsește printre ultimele ingrediente de pe etichetă. Îl găsești de asemenea ascuns sub denumirea de proteine de soia, extras de porumb, arome identic naturale, maltodextrine. Dacă în produsul cumpărat este asociat și cu alți aditivi, el devine de 7 ori mai nociv pentru creierul copiilor.

Cum îl scoți din alimentația celor mici

Primul pas ar fi să adopți o alimentație sănătoasă din care să excluzi orice aliment rafinat, semipreprat, industrial. Iată un exemplu simplu: în loc să alegi o cremă de brânză gata preparată, alege un pachet de unt și brânză da vaci și prepar-o acasă. Cumpără doar alimente simple, nu procesate și încearcă pe cât posibil să le prepari tu acasă. Înlocuiește dulciurile și sancks-urile dn comerț cu variantele lor preparate în casă. Așa vei ști sigur că excluzi aditivii din alimentația copilului tău.

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.