Home / Copil / Generozitatea la copii: cum micile gesturi pot avea un impact uriaș asupra lor și a celor din jur

Generozitatea la copii: cum micile gesturi pot avea un impact uriaș asupra lor și a celor din jur

„E un sentiment frumos. Și m-am bucurat că au contribuit la scopul meu. M-am simțit mai puternic” – asta spune Andrei, acum în vârstă de 10 ani, despre cum s-a simțit în 2019 când oamenii din jurul lui au donat pentru cauza în beneficiul căreia a alergat la primul său maraton, devenind, la doar șase ani, unul dintre cei mai mici fundraiseri de pe platforma Galantom

Generozitatea este o calitate extrem de valoroasă și se poate dezvolta încă de la o vârstă fragedă. Învățarea empatiei și a dorinței de a face bine celor din jur sunt elemente esențiale în formarea personalității copiilor. Implicarea în activități caritabile poate avea un impact profund asupra dezvoltării lor sociale și emoționale. Chiar și cele mai mici gesturi, precum donarea de jucării sau timpul petrecut cu persoanele în vârstă, pot planta semințele generozității și empatiei în sufletul lor.

Roxana și Andrei: Generozitatea se inspiră prin exemplul personal

Într-un interviu special pentru www.paptot.ro, am avut ocazia să povestim cu Roxana și Andrei Cernea,  mamă și fiu, care au ales să transforme gesturile generoase într-o experiență de viață. Andrei a alergat în cadrul a două evenimente sportive pentru a strânge fonduri, prin intermediul platformei Galantom, în beneficiul Fundației Motivation și a demonstrat că generozitatea și empatia au forța de a transforma nu doar pe cei care sunt ajutați, ci și pe cei care ajută.

Roxana își aduce aminte că Andrei a primit propunerea de a participa la maraton de la mătușa lui, care lucrează la Fundația Motivation. Ea i-a povestit despre scopul maratonului, despre experiența în sine și despre efectele benefice pe care le va avea prezența lui acolo. Fără să stea pe gânduri, Andrei a zis DA.

„Apartenența la o lume în care toți oamenii sunt empatici”

Roxana, mama lui Andrei și principalul lui susținător, povestește că deși a fost cu mari emoții (mai ales a lor, a părinților), prima alergare i-a transmis ideea de unitate, solidaritate și apartenență la o lume în care toți oamenii sunt empatici la nevoile celor din jur, săritori și activi. La cea de-a doua alergare a participat și Roxana. „M-a ambiționat si m-a impresionat determinarea lui, așadar, am hotărât să îi susțin cauza activ. A fost un exemplu de forță și disciplina pentru mine și m-am bucurat că am putut împărtăși această experiență alături de el. A fost foarte mândru că a reușit să-și atingă scopul și s-a activat mai tare dorința de “a face bine”,  sporindu-i astfel conștientizarea că e nevoie de foarte puțin ca să poți ajuta mult.”

Pregătirea lui Andrei și primul maraton 

Strângerea de fonduri a fost  motivația lui zilnică de a fi tot mai prezent în mediul lui,  atent la nevoile celor din jur. Gândul că sunt persoane care nu își permit un scaun rulant, că există copii care deși visează să alerge, să facă sport sau să se joace activ, condiția fizică și sănătatea nu le permit; a devenit subiect de discuție în toate cercurile lui sociale: colegi de clasă, prieteni, familia extinsă. 

Roxana povestește că nu prea au existat obstacole, mai ales că Andrei este un copil activ. „A făcut karate, face tenis de la 6 ani, plus alte activități săptămânale în aer liber (plimbări în natură, trekking, bicicleta etc). Poate emoțiile specifice l-au ținut puțin “în priză”. Mi-aduc aminte că ne-am distrat destul de tare după maraton. Toată acea organizare de evenimente și jocuri interactive a fost pe placul lui, de la cap la coadă. Un moment amuzant a fost că prima cursă a crezut că este doar o încălzire și la final a aflat că de fapt aceea a fost cursa propriu-zisă. ”

Efectele generozității asupra lui Andrei

Andrei are un străbunic de 84 de ani care are o dizabilitate locomotorie (nu are un picior) dar este extrem de activ. A învățat și observat datorită lui că oamenii cu dizabilități sunt capabili de lucruri absolut extraordinare și că sunt uimitor de puternici în spirit.

Roxana consideră că „empatia și conștientizarea interioară trebuie să înceapă de la vârste fragede și cu gesturi mici. Observarea lumii înconjurătoare, (natura în toate stadiile ei, animalele, insectele, persoanele dragi sau străine în orice situație,) conștientizarea că suntem un Tot, nutrește în interiorul copiilor foarte multă dragoste. Ești prezent în fiecare clipă, acțiunile tale sunt îndreptate către un bine comun, iar atunci când faci o anumita faptă, anticipezi și urmărești să nu afectezi negativ mediul sau pe cel de lângă tine. 

generozitatea la copii

În final, vă lăsăm și un mesaj special de la Andrei care transmite tuturor celor care își doresc să se implice în acțiuni caritabile că ceea ce fac e ceva nobil „că orice acțiune caritabilă contează și că pot schimba lucruri cu orice gest mic…Plus că se vor simți și ei foarte bine.” 

Prin platforma Galantom oamenii pot deveni fundraiseri pentru o cauză în care cred, acceptând diverse provocări, cum ar fi: să-și dăruiască ziua de naștere, să alerge la un maraton, să adopte un obicei bun sau să renunțe la unul nociv, să renunțe la darul de nuntă sau de botez. Printre cei care au ales să participe la un eveniment sportiv se numără și Andrei Roșu, ultramaratonist și organizatorul Transmaraton, Vlad Pop, ultramaratonist și campion la triathlon, Cosmin Stan, jurnalist PRO TV,  și Omid Ghannadi, arhitect și designer de interior.. În ultimii doi ani, prin intermediul provocărilor sportive au fost donați 1.93 milioane de lei ce reprezintă 23% din suma totală a donațiilor de pe platformă.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.