Home / Copil / Alimentatie / Dr. Valeria Herdea: “Prima măsură de imunizare este IGIENA!”

Dr. Valeria Herdea: “Prima măsură de imunizare este IGIENA!”

dr herdea

 

În  plină iarnă, multe dintre mămici se întreabă ce măsuri să ia pentru a-și proteja copiii de răceli și gripe și care ar fi cele mai bune tratamente imunostimulatoare. Dr. Valeria Herdea, medic de familie cu o îndelungată experiență în imunizarea celor mici, ne-a explicat care sunt cele mai importante lucruri pe care ar trebui să le știm despre sistemul de apărare al organismului.

În plină iarnă, multe mămici  le oferă copiilor suplimente de stimulare a imunității. Dvs. ce le recomandați?

Primul pas pe care ar trebui să-l facă mămicile ar fi să meargă la un consult la medicul de familie imediat ce debutează sezonul rece. Medicul de familie cunoaște copilul de când s-a născut, cunoaște familia, mediul în care trăiește și astfel el poate evalua sănătatea celui mic în funcție de acești factori. E posibil ca atunci când mama cumpără un supliment pentru imunitate, acesta să nu i se potrivească copilului sau să nu facă dozajul corect sau nu-i poate asigura continuitatea tratamentului. Așa că numai prin consultul medical  tratamentul pentru imunizare poate fi personalizat în funcție de nevoile fiecărui copil.

Care sunt consecințele administrării imunostimulatoarelor fără recomandare medicală, mai ales în cazul copiilor?

În general, stimularea imunității ține de profilul copilului: mai întâi se face un examen clinic, o serie de analiza minimale care arată ce carențe. În funcție de acestea medicul se orientează spre tratamentul imunostimulator corespunzător prin administrarea unor produse naturale, a unor produse semisintetice și a unora sintetice. Dacă această imunomodulare se aplică fără să se cunoască foarte bine patologia copilului, alergiile posibile pe care le are, copiii pot avea mai mult de suferit, decât de câștigat.

8 reguli de aur pentru protejarea sănătății bebelușului în sezonul rece:
          cameră luminoasă, încălzită corespunzător cu o sursă de încălzire sigură;
          temperatura să fie între 22° și 24°C (luată sub pătuțul bebelușului);
          camera să fie mereu aerisită (10 minute la fiecare oră);
          lenjeria copilului trebuie schimbată zilnic, nu odată pe săptămână;
          scutecul trebuie schimbat odată la 3 ore
          mama trebuie să-și spele mânile cu săpun, nu cu șervețele umede
          Unghiile se taie cât mai scurt și la mamă, și la bebeluș, deoarece calea fecal-orală este principala cauză a infecțiilor.
          Bebelușul trebuie scos afară cel puțin 30 de minute zilnic, în afară de zilele în care plouă, este vânt sau temperatura a scăzut sub – 10°C

Care sunt cele mai dese cauze ale unui sistem imunitar slăbit?

Infecțiile frecvente. Ieșim din iarnă cu multe carențe (de vitamine, de minerale), iar pe perioada verii nu ne stimulăm bagajul imunitar prin consumul fructelor și legumelor proaspete și de sezon. Și în momentul în care intram din nou în toamnă, pe fondul acestui deficit imunitar, apar infecțiile virale, microbiene, parazitozele, apare anemia, care întreține un nivel scăzut al imunității. Deci e un cerc vicios. Și atunci este foarte important să rupi acest lanț al îmbolnăvirilor printr-o tratament imunostimulator personalizat.  

Există niște simptome vizibile care indică o imunitate scăzută și la care mămicile ar trebui să fie atente?

Faptul că se îmbolnăvește des este simptomul cel mai concludent! Un copil cu o imunitate puternică face 3-4 infecții respiratorii într-un an. Dacă atunci când se îmbolnăvește face febră mare, se vindecă foarte greu, iar îmbolnăvirile se repetă lună de lună, atunci vorbim de un sistem imunitar foarte slăbit.

La intrarea în colectivitate, care sunt cele mai eficiente măsuri de imunizare?

Imunizarea se face în funcție de vârsta copilului, iar la intrarea în colectivitate trebuie făcute: vaccinul atigripal, cel împotriva hepatitei B, cel împortiva varicelei, a pneumococului. Acestea stimulează imunitatea înăscută a organismului și, astfel, copilul ajunge la o imunitate dobândită care-l ajută să facă față la provocările factorilor externi.

Care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac mămicile când vorbim de sănătătea celui mic în sezonul rece?

Medicația haotică, fără recomandarea unui medic, după ureche.

Ce măsuri de bază ar trebui să ia mămicile pentru a preveni îmbolnăvirile?

Primele măsuri ar fi cele de igienă. Mâinile copiilor trebuie spălate ori de cîte ori venim de afară. Părinții ar trebui să nu mai lase pe nimeni să sărute mâinile și fața bebelușilor. Există nebunia asta de a atinge un bebeluș, de a-l lua în brațe. Ei bine, copilul acesta nu are niciun fel de imunitate, de aceea părinții nu ar trebui să dea voie persoanelor străine să le ia în brațe bebelușul mai ales dacă acesta are sub 6 luni.

 

 

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.