Home / Sarcina luna de luna / Alimentatie / Despre kilogramele în plus din timpul sarcinii!

Despre kilogramele în plus din timpul sarcinii!

shutterstock_77367070 (2)Imposibil să crezi că poţi fi însărcinată, fără să iei în greutate. Creşterea uterului, a placentei, lichidul amniotic, greutatea copilului, toate acestea fac aproape 10 kilograme. Dar şi hormonii au ceva de spus, în privinţa greutăţii. Progesteronul produce o creştere a volumului de apă din corpul gravidei, pentru a-l face mai confortabil pentru micuţul locatar. Multe mămici însă, se confundă cu sarcina. În mod cert, gravida creşte în greutate, dar sarcina este cea care cântăreşte din ce în ce mai mult, nu viitoarea mamă. Sau, cel puţin, aşa ar trebui să fie, dacă lucrurile merg ca la carte, dacă femeia mănâncă normal, echilibrat şi sănătos. Această realitate ar trebui să le facă pe cele mai multe femeie să nu se mai simtă vinovate de cum arată în timpul celor 9 luni de sarcină.

Câte kilograme poţi să iei?

Majoritatea specialiştilor sunt de părere că surplusul de kilograme pe care ar trebui să-l înregistreze o gravidă este de 9-12 kilograme. Faimoasa regulă „un kilogram pe lună” este un ideal greu de atins. Dar nici mai mult de un kilogram şi jumătate nu este de dorit. Dar ce faci când lucrurile ies din acest tipar?  Creşterea în greutate variază în funcţie de metabolism. Desigur, multe femei iau în sarcină mai multe kilograme decât spun aceste cifre. Este rolul medicului lor curant să constate dacă lucrurile sunt scăpate de sub control şi să intervină, cercetând ce se petrece în corpul gravidei, pentru a depista o eventuală complicaţie.

Supravegherea greutăţii

Dacă analizele de sânge şi ecografiile fac parte obligatoriu din investigaţiile recomandate în sarcină, cântarul face parte şi el din controlul prenatal. Şi asta este una din cele mai dificle probe pe care trebuie să le tracă o viitoare mămică. Impactul psihologic este deosebit, iar specialiştii încearcă acum să le facă pe femei să treacă mai uşor peste el. Iată de ce supravegherea greutăţii unei femei gravide este un proces delicat şi foarte important din două puncte de vedere: cel al sănătăţii şi cel psihologic. Pe de o parte, medicul poate depista un diabet gestaţional, responsabil de anumite naşteri premature, pe de alta, poate face recomandări pentru o dietă sănătoasă, care evită criza de după sarcină, când revenirea la silueta de altădată nu este cel mai uşor lucru din lume.

Mănâncă pentru doi…

… nu ca doi. Acesta este sloganul potrivit. Pentru anumite gravide, sarcina nu este un moment în care îşi pot îndeplini plăcerile culinare. Ele merg până într-acolo, încât îşi interzic multe mâncăruri sau alimente, mai ales dacă au avut probleme anterioare cu greutatea. Acestea sunt cele care îşi supraveghează alimentaţia şi se tem cel mai mult de surplusul de kilograme, dar care, paradoxal, vor lua cel mai mult în greutate, ca un fel de decompensare provocată de privaţiunile la care se supun. Pericolul decompensării este acela că dereglează conduitele alimentare şi controlul foamei. Riscurile pe termen lung sunt reale, aşa că cel mai bine ar fi ca această categorie de femei să-şi propună în timpul sarcinii dar să ia în greutate atât cât este normal şi să nu se streseze prea mult de problema greutăţii.   

Dietă de slăbit? Total interzisă!

O altă categorie de femei se supun dietelor de slăbit înainte de a rămâne gravide, cu gândul la kilogramele pe care le vor pune vrând-nevrând în cele 9 luni de sarcină. Psihologii sunt din ce în ce mai îngrijoraţi de această atitudine. Pentru ele, ca pentru orice femeie care este îngrijorată de silueta ei, tentaţia regimului în timpul sarcinii este foarte mare. Aşa că a discuta cu medicul sau cu psihologul despre frica lor de îngrăşare este deosebit de util, pentru a preveni riscul de a se pune singure la slăbit, fără nicio îndrumare. Dieta de slăbit este inamicul sarcinii. Nutriţioniştii spun că este un pericol imens dezechilibrarea alimentaţiei unei femei însărcinate, care presupune privarea de vitamine şi minerale absolut necesare copilului.

Ce se întâmplă după naştere

Cea mai mare îngrijorare a gravidelor este legată de kilogramele pe care le vor păstra după naştere. Fiecare kilogram pe care îl păstrezi după sarcină, poate fi dat pentru toată viaţa. Din păcate, după naştere, sistemul medical se focalizează doar pe copii, iar mamele se simt singure şi fără niciun ajutor faţă de refacerea lor după naştere. Iar pierderea surplusului de kilograme este una din cele mai serioase probleme ale lor, la care fiecare răspunde singură, sub o presiune psihologică imensă. Dar poţi să ştergi cu o baghetă magică ceea ce s-a petrecut în corp timp de 9 luni? Ideal ar fi ca fiecare femeie să fie pregătită să înţeleagă ce i se întâmplă, să accepte că după naştere nu mai poate fi replica celei de dinainte şi că naşterea reprezintă o serie de schimbări fizice şi psihice ireversibile, dar benefice. Iar toate aceste modificări reprezintă trecerea de la statutul de femeie, la cel de mamă. Vergeturile, şoldurile mai mari, sânii mai grei sunt tot atâtea mărci simbolice ale maternităţii.

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.