Home / Copil / Alimentatie / Despre constipația la copii

Despre constipația la copii

Dacă copilul tău merge la toaletă mai rar, dacă se plânge de dureri de burtică, dacă alternează scaunele tari cu cele moi și dacă stă la toaletă foarte mult timp, cu siguranță suferă de constipație.

Cauzele constipației la copii

Potrivit specialiștilor, constipația la copii este destul de frecventă și  nu are o cauză fizică, ci mai degrabă un stil de viață sedentar, lipsa fibrelor și a lichidelor din alimentație sau chiar un nivel prea ridicat de stres. Poate fi, de asemenea, cauzată de o schimbare majoră în obiceiurile copilului, în timpul unei călătorii, de exemplu, sau dacă ia medicamente.

În cele din urmă, și este frecvent, constipația poate fi legată de toaleta în sine. Își poate găsi sursa în stresul care înconjoară antrenamentul de a merge la toaletă prin faptul că ține prea mult timp sau prin faptul că se grăbește când merge la toaletă. De asemenea, o cauză poate fi și faptul că nu are intimitate sau toaleta este mai mică sau mai mare.

Consecințele constipației

Constipația are multe efecte asupra copiilor. În primul rând, le poate provoca un sentiment general de disconfort și le poate provoca frică dacă scaunul este dureros. Constipația poate provoca fisuri anale, ceea ce face ca scaunele să fie de două ori mai dureroase. Din nou, această durere poate determina copilul să țină și să nu aibă scaun, dar acest lucru poate agrava constipația.

Constipația poate suprima în cele din urmă apetitul copiilor, pe lângă faptul că le oferă crampe și provoacă izolare sau pierderea stimei de sine. Prin urmare, este important ca părinții să intervină când observă constipația la copilul lor.

Tratați prin educație și organizare

În primul rând, ar fi util să-i explici copilului tău că nu trebuie să stea prea mult timp înainte de a merge la baie. Dacă țin ori de câte ori doresc, nevoia trece, dar scaunele lor se acumulează și se întăresc. Trebuie să le explicăm că e musai să meargă la baie atunci când simt că au scaun.

Vorbind despre acest subiect cu ei, s-ar putea să descoperi anumite lucruri. Poate antrenamentul la toaletă a fost prea strict și intens și va trebui să le oferiți un pic de răgaz. De asemenea, s-ar putea să le fie frică că nu se șterg bine și va trebui să le explicați cum să o facă și să le spuneți că dacă nu se șterg bine nu este nicio problemă.

În cele din urmă, poate toaleta este prea înaltă și nu ajung la ea. În acest caz, le puteți oferi o treaptă, care îi va ajuta, de asemenea, să ajungă și la chiuvetă pentru a se spăla pe mâini.

De asemenea, ar trebui să păstrați un jurnal, care în timp vă va permite să vedeți dacă se înregistrează progrese reale ca urmare a pașilor pe care i-ați făcut.

Atenție la alimentație!

Evident, rezolvarea problemelor de constipație trebuie să treacă și prin dietă. Copilul tău trebuie să bea suficientă apă și să mănânce suficiente fibre dacă vrei să se fluidizeze scaunul. Potrivit specialiștilor, o dietă echilibrată care include cereale integrale, fructe și legume este recomandată ca parte a tratamentului constipației la copii. Carbohidrații (în special sorbitolul), care se găsesc în prune, pere și sucul de mere, pot crește frecvența mișcărilor intestinale și conținutul lor de apă.

Puteți întreprinde mai multe acțiuni ușoare care vă vor crește considerabil aportul de fibre. Adăugați fructe proaspete sau fructe uscate și cereale în salate și iaurt, de exemplu. Dați copilului legume crude în mod regulat.

Când nimic nu funcționează

Chiar dacă este mai rar, nu este imposibil, ca o intoleranță alimentară, hipotiroidismul, un deficit de minerale sau o tulburare neurologică să  provoace constipație. Dacă situația persistă trebuie să anunțați medicul de familie. El o să facă investigațiile necesare, vă va oferi sfaturi și va prescrie laxative sau alte medicamente dacă crede că aceasta este cea mai bună soluție. De asemenea, vă poate trimite la un gastroenterolog.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.