Home / Bebelus / Despre colicile bebelușului

Despre colicile bebelușului

Dacă bebelușul plânge intens spunem că are colici. Dar oare aceasta este într-adevăr cauza plânsului? Te-ai gândit și la alte posibile probleme?

Atenție la alte posibile probleme!

Înainte de a plasa bebelușul în categoria „bebeluș cu colici”, este esențial să vezi dacă micuțul tău ar putea suferi de o altă problemă. Iată câteva exemple:

  • Plânge pentru că îi este foame sau sete.
  • Are un puseu de creștere.
  • Are nevoie de aspirarea năsucului, pentru că nu poate respira bine.
  • Are o alergie la proteinele din lapte (mai frecvent la bebelușii hrăniți cu biberonul, deoarece laptele matern nu este alergenic).
  • Este îmbrăcat prea gros și îi este cald.

În jurul vârstei de 3 zile, 3 săptămâni și aproximativ 3 luni, toți bebelușii trec printr-o perioadă de vârf, o perioadă în care necesită multă atenție. În acest timp, bebelușii alăptați cer să fie alăptați mai des, iar bebelușii hrăniți cu biberonul vor căuta mai multă atenție. Această perioadă durează în medie 24-48 de ore, după care se revine la normal.

După cum poți vedea, mai mulți factori pot afecta starea celui mic și de aceea este important să nu concluzionezi prea repede că are colici. 

Ce sunt colicii?

Un copil mic nu este un copil bolnav. De cele mai multe ori, bebelușii care au colici sunt bebeluși sănătoși, plini de energie. Misterul colicilor există de când lumea! Nu există o cauză specifică descoperită până acum pentru această problemă și niciun remediu miraculos. Este un rău temporar. Simptomele încep să apară în jurul vârstei de 2 până la 3 săptămâni și dispar brusc între 4 și 6 luni. Colicii sunt o criză zilnică de plâns și țipete, fără oprire și fără niciun motiv aparent. Acestea apar aproape întotdeauna la aceeași oră a zilei, fie spre sfârșitul zilei, fie noaptea.

Semne ale unui bebeluș cu colici

  • Bebelușul plânge intens, fără oprire și fără niciun motiv aparent. Aceste crize sunt aproape zilnice și aproape întotdeauna la aceeași oră;
  • Bebelușul devine roșu de la țipat;
  • Bebelușul este rigid, are pumnii închiși, abdomenul tare și își îndoaie picioarele spre piept;

Ce se poate face pentru ameliorarea colicilor?

Multe mame caută leacul miraculos, dar din păcate nu există. Cel mai bun leac pentru colici este căldura corpului, răbdarea și confortul bebelușului. Unii medici vor prescrie medicamente pentru colici, dar rețineți că acest tratament medical nu funcționează pentru toți bebelușii. Poți găsi unele produse în farmacii sau în magazinele de produse naturiste, dar, din nou, rezultatul nu este garantat!

Iată câteva sfaturi, ușor de utilizat în caz de criză

  • -l lipești de corpul tău. Căldura corpului, zgomotul bătăilor inimii și mirosul îl vor ajuta să se relaxeze. Colicii vor tinde să dispară mai repede. Mai multe tipuri de eșarfe ca să-l prinzi de corpul tău sunt disponibile în magazine.
  • Ia-l în brațe, leagănă-l, cântă-i, o să-i facă bine!
  • Fă-i o baie fierbinte (ai grijă, să nu fie prea fierbinte), după care așază-l pe pielea ta. Îl acoperi cu un pled și stați așa cât poți de mult. Contactul piele pe piele îl ajută foarte tare să se liniștească.
  • Masează-i ușor burtica cu ulei de migdale dulci.
  • Pune o sticlă de apă caldă pe burtica bebelușului. Căldura degajată îl va ajuta să se relaxeze. 
  • În ceea ce privește hrănirea, poți încerca să-l hrănești mai des,  dar în cantități mai mici. 
  • Medicii spun că vibrațiile ar atenua colicile. Există pe piață mai multe scaune pentru bebeluși cu vibrații. Merită să încerci dacă bebelușul tău se liniștește.
  • Ferește-te de orice este stimul! Bebelușii care au colici sunt adesea bebeluși mai sensibili la lumină și zgomot în timpul crizelor. Asigură-te că nu ai lumina foarte puternică în cameră și că nu se face mult zgomot.
  • În cele din urmă, când părinții au epuizat toate metodele de a-și liniști bebelușul, unii fac deseori plimbări cu mașina sau căruciorul. Dacă asta îl liniștește, este ok.

Poate fi foarte dificil pentru unii părinți să treacă prin aceste crize ale bebelușului. Dacă acesta este și cazul tău, este bine să nu te descurajezi. Micuțul tău plânge tot timpul și nu ai control asupra a ceea ce se întâmplă? Nu este vina ta că puiul tău are colici. Majoritatea bebelușilor și a părinților trec prin aceste crize. Nu ești singur! Acesta este și motivul pentru care ar trebui să vorbești despre asta cu cei dragi și să le ceri ajutorul când ești epuizată. Amintește-ți că acesta este un rău temporar! 

În concluzie, dacă bebelușul tău plânge non-stop, aproape în fiecare zi, într-un program regulat, verifică mai întâi dacă există un factor în stilul tău de viață sau în mediul tău care ar putea să-l deranjeze pe bebeluș. Dacă nu ai identificat niciun factor și crezi că colicii sunt responsabili, înarmează-te cu răbdare și înțelegere. Nu rămâne singur cu această problemă. Cere ajutor dacă te simți fragilă… bebelușul are nevoie de tine!

Articol susținut de Asociația Educație pentru Suflet!

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.