Home / Bebelus / Bebelușul se târăște și merge în picioare. Este în siguranță în casă?

Bebelușul se târăște și merge în picioare. Este în siguranță în casă?

Toți părinții visează la momentul în care bebelușul începe să meargă de-a bușilea și apoi, ușor, ușor, în picioare. Dar această nouă libertate pentru bebeluși vine și cu o sumedenie de riscuri și, după cum știm, prevenirea este mai bună decât vindecarea!

Ca părinte trebuie să fii atent la copilul tău, mai ales atunci când este foarte mic. Dar, în ciuda tuturor bunelor noastre intenții, copiii sunt surprinzător de rapizi și se pot întâmpla oricând accidente. De aceea este mai bine să asigurăm anumite lucruri din casă.  Pentru a vă ajuta, am pregătit această listă, care sperăm să vă fie de ajutor.

Lucruri generale

Ce poate apuca un copil? Orice îi vine la îndemână. De îndată ce începe să meargă de-a bușilea sau în picioare, este atras de prizele electrice, anumite sertare din bucătărie sau din sufragerie, dormitor, dar și de lucrurile mici căzute pe sub mobilier etc. Trebuie să te asiguri că niciun obiect periculos nu este la îndemână și că cablurile de alimentare ale electrocasnicelor sunt imposibil de prins. Se recomandă fixarea pe perete sau mobilier a obiectelor grele, cum ar fi televizorul. De asemenea, fixarea rafturilor și a bibliotecii pe perete.

Este cel mai bine să…

…instalezi la dulapuri dispozitive pentru a nu mai putea fi deschise, ușile camerelor  unde nu vrei să ajungă bebe să fie încuiate și, cel mai important, ușa de la intrare să fie încuiată.

…ridici cablurile, perdelele și jaluzelele undeva pe perete sus, astfel încât acestea să nu fie la îndemâna copilului.

…depozitezi produsele periculoase (substanțe de curățat podeaua, obiecte sanitare, toxice) într-un loc unde copilul nu are acces.

…te asiguri că prichindelul tău nu poate deschide fereastra. Mobilierul să fie așezat departe de ferestrele care se deschid.

…să nu așezi mâncarea pentru animale la îndemână și să te asiguri că brichetele și chibriturile sunt la loc sigur.

…te asiguri că nu ai plante toxice în casă. Dacă da, să le așezi într-un loc sigur.

…să asiguri toate prizele electrice  și să îndepărtezi toate cablurile după utilizare, bebelușilor le place să le mestece.

Avem nevoie de bariere

Unele case și  apartamente nu au uși între toate camerele sau scara de urcat la etaj este deschisă. O barieră de siguranță te-ar putea salva de o mulțime de probleme, împiedicând copilul să meargă oriunde. Când un copil devine mobil, te gândești că ar fi mai bine să-l ții într-un țarc, dar spațiul de mișcare este foarte mic. Instalând bariere, ești liniștită, iar el poate explora în siguranță!

În primul rând trebuie să te asiguri că bariera respectă reglementările în vigoare. Deschiderile trebuie să fie mici, astfel încât copilul să nu poată trece capul sau corpul prin ele. În plus, trebuie să ai grijă să alegi bariera potrivită, având în vedere vârsta copilului și locul unde va fi plasată. În partea de sus a unei scări, ar trebui să fie fixată pe perete. În partea de jos a scărilor sau într-un hol, este suficient un model telescopic. Dacă aveți șemineu sau sobă, ar fi bine să instalați o barieră și în jurul lor.      

Bucătăria și baia

Știai că cele mai grave accidente se întâmplă în bucătărie și în baie? Iată încă un motiv pentru a te asigura că totul este în siguranță în aceste camere.

Sfaturi pentru siguranța bebelușului în cele două încăperi

  • Când gătești pe aragaz, ai grijă ca întotdeauna mânerele oalelor să nu fie îndreptate spre exterior.
  • Copiii vor fi atrași de butoanele de la aragaz. Dacă estepe gaz, ar fi mai bine să le îndepărtezi.
  • Asigură-te întotdeauna că cablurile de alimentare ale aparatelor mici nu atârnă.
  • Toate obiectele ascuțite trebuie să fie într-un sertar încuiat sau prevăzut cu un zăvor.
  • Așază întotdeauna mâncarea și băuturile calde departe de colțurile mesei sau ale blatului.
  • Montează la ușa cuptorului și a mașinii de spălat dispozitive care blochează deschiderea.
  • Ușa băii ar trebui să fie încuiată pentru ca bebelușul să nu se aventureze în ea atunci când nu ești acolo.
  • Toate produsele de uz casnic și de înfrumusețare, precum și medicamentele trebuie depozitate într-un dulap înalt și sigur.
  • Depozitează întotdeauna uscătorul de păr, aparatul de ras, fierul de călcat și altele asemenea într-un dulap după utilizare.
  • Ține capacul de toaletă blocat cu un dispozitiv, astfel încât copilul să nu-l poată deschide.

Articol susținut de Asociația Educație pentru Suflet!

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.