Home / Bebelus / Ce dezvăluie scaunul bebelușului

Ce dezvăluie scaunul bebelușului

Negru, maro, verde, galben… Da, acestea sunt scaunele bebelușilor despre care o să vorbim în rândurile care urmează și care spun multe despre sănătatea acestora. Iată un ghid practic despre culoarea scaunului bebelușilor (pentru că este mai bine să râzi decât să plângi!).

Negru/verde închis

Primul scaun al bebelușului, numit meconiu, este de culoare neagră/verde închis. Acest prim „cadou” apare de obicei în decurs de 12 până la 48 de ore de la naștere. Conține substanțe care se acumulează în intestinul bebelușului în timp ce copilul a stat în pântecele mamei sale. Textura sa este similară cu gudronul sau melasa. Lipicios și vâscos, nu se șterge ușor. Din fericire, nu are miros.

Consultăm medicul dacă... Bebelușul nu a expulzat meconiul sau dacă expulzează încă la 4 până la 5 zile după naștere.

Galben muștar, auriu, uneori verde pătat

„Variații pe nuanțe de galben” este numele oficial pe care l-am putea da scaunelor bebelușilor alăptați la sân! Mirosul poate fi deranjant, dar nimic prea intens. Aceste scaune, care sunt fabricate din lapte matern digerat, sunt destul de apoase și pot conține bucăți albicioase. Unii bebeluși se „mulțumesc” cu un scaun pe săptămână, în timp ce alții au mai mult de 10 pe zi. Dacă bebelușul tău este fericit și ia în greutate, totul este sub control!

Consultăm medicul dacă... Bebelușul plânge des, burtica lui pare umflată sau întinsă și nu ia în greutate.

Galben închis, maro

Scaunul unui bebeluș hrănit cu biberonul este mai închis la culoare, mai gros și miroase mai tare decât al unui bebeluș alăptat la sân. Constipația este mai frecventă atunci când bebelușii sunt hrăniți cu biberonul. Atâta timp cât acesta din urmă are un scaun pe zi sau la fiecare două zile, totul este în regulă.

Consultăm medicul dacă... Bebelușul are mai mult de patru scaune pe zi și acestea sunt destul de lichide.

Maro cu piese colorate

Când bebelușul începe să mănânce alimente solide, scaunele sale seamănă din ce în ce mai mult cu cele ale unui adult… Au trecut vremurile când scaunele se ștergeau ușor și nu erau mirositoare. Vei observa rapid că orice intră în gura bebelușului ajunge în scutecul lui. Deci, nu-ți face griji dacă găsești bucăți de mâncare intacte. Se întâmplă ca anumite alimente să călătorească atât de repede prin intestine încât să nu aibă timp să se descompună complet. Dacă bebelușul este jucăuș și ia în greutate, totul funcționează normal.

Consultăm medicul dacă... Scaunele conțin întotdeauna bucăți de alimente nedigerate.

Maro dur și uscat

Dacă scaunul micuțului tău este tare și se chinuie să facă, plus că îl și doare, este un semn că bebelușul este constipat. Atâta timp cât acesta din urmă este alăptat, acest lucru nu ar trebui să se întâmple. Pe de altă parte, dacă este hrănit cu formulă, poate fi un semn că proporțiile nu sunt bine respectate. Verificați ambalajul și asigurați-vă că dozați corect.

Odată ce se introduc alimentele solide în dieta bebelușului – alăptat sau hrănit cu biberonul – bebelușul poate fi constipat. Asigurați-vă că bebelușul este hidratat în mod regulat și includeți în alimentație multe fibre.

Consultăm medicul dacă... Constipația persistă și bebelușul pare incomodat. Evităm remediilecasnice și laxativele. 

Maro, galben sau verde… lichid

Dacă scaunul bebelușului este foarte apos, poate fi un semn că are diaree. Nu vă faceți griji, situația ar trebui să se rezolve în 24-48 de ore. Asigurați-vă că bebelușul rămâne hidratat, crescând hrănirea după cum este necesar. De asemenea, asigurați-vă că schimbați scutecul mai des pentru a evita iritarea fundulețului.

Consultăm medicul dacă... Simptomele persistă mai mult de 48 de ore sau dacă diareea este însoțită de febră.

Situații de alarmă

Acum știi că scaunul unui bebeluș îți poate spune multe despre sănătatea copilului tău. Atâta timp cât bebelușul tău este în regulă și ia în greutate, nu trebuie să îți faci griji. Modificările texturilor, culorilor și mirosurilor sunt destul de normale. Pe de altă parte, unele scaune pot fi îngrijorătoare. Iată care sunt acestea:

  • Scaun negru: dacă nu este meconiu, iar bebelușul nu ia fier, scaunul negru este un semn că ceva nu este în regulă. Ar putea fi de fapt un semn al sângerării intestinale superioare. O situație care necesită consultarea promptă a unui medic.
  • Scaun roșu: este posibil să vezi urme de sânge în scaunul bebelușului. Înainte de a te alarma, știi că este normal dacă ai o leziune a mamelonului și alăptezi sau dacă bebelușul este constipat. Pe lângă aceste două situații, prezența sângelui în scaunul bebelușului ar putea fi un semn de alergie sau infecție. Trebuie consultat de urgență medicul.
  • Scaun alb sau cenușiu: scaunele de această culoare sunt de obicei un semn de probleme cu ficatul sau vezica biliară. Trebuie consultat un medic fără întârziere.

Articol susținut de Asociația Educație pentru Suflet!

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.