Home / Bebelus / Alimentatie / De ce mănâncă doar pasat?

De ce mănâncă doar pasat?

shutterstock_244134121

A împlinit un anişor şi încă refuză să accepte alt fel de textură a mâncării decât cea de piure? Vrea în continuare borcănelele lui preferate? Ei bine, este momentul să-ţi iei inima în dinţi şi să faci efortul de a-l obişnui cu bucăţelele. Iată de ce:

Pe cine deranjează refuzul bucăţelelor?

  • Pe tine, dragă mami! Tu eşti cea care vrei din tot sufletul să-ţi iniţiezi copilul în tot felul de gusturi şi texturi ale alimentelor.

Este vorba de vreo greşeală a mamei?

  • Poate ai introdus prea repede alimentele, în cantiate mai mare decât ar fi fost normal. Poate au fost unele alimente mai puţin adaptate vârstei bebeluşului şi i-a trebuit un timp mai mare de adaptare. Aşa că o schimbare a texturii ar fi ultimul lucru pe care şi-l doreşte micuţul.

Este vreun disconfort al copilului?

  • Dacă mama nu permite copilului să se joace cu mâncarea, să exploreze texturile alimentelor sau să simtă temperatura lichidelor, dacă îi cere să fie cuminte şi să amâne joaca până după masă, este posibil ca micuţul să-şi facă propria strategie pentru a-şi atimge scopul. Adică, să vrea să termine cât mai repede cu acest interval de timp plicticos. Cum? Acceptând doar piureuri, pentru că le cunoaşte şi pentru că le înghite repede.

Ce trebuie să faci?

  • Schimbă lucrurile treptat. Dă-i alimente simple, uşor de digerat, legume moi, fructe de sezon crude, tăiate în bucăţi mici, care să nu-i umple toată gura. Şi cât timp mai mixezi cel puţin o parte a mâncării, separă piureurile după culori sau categorie şi pune-le în farfurie tot așa, separate. În felul acesta, copilul, obişnuit cu combinaţii de alimente, devine conştient de gustul şi culoarea fiecărui ingredient.
  • Ca să câştigi bătălia cu bucăţelele, este bine să schimbi treptat consistenţa şi textura puireurilor şi, în cele din urmă, să zdrobeşti cu furculiţa legumele şi fructele moi (banana, de exemplu).
  • Pentru primele bucăţele, propune-i la început un aliment care-i place. Şi, atenţie! Respectă-i porţia normală. Nu pune o cantitate care să-l descurajeze. La această vârstă, un copil nu trebuie să mănânce mai multă carne (bucăţele) decât poţi să iei într-o lingură.
  • Joacă-te cu formele. O farfurie din care te privesc doi ochi din mazăre şi o gură din bucăţele de morcov va fi foarte tentantă.
  • Vorbeşte-i despre mâncare, despre culorile şi formele fructelor şi ale legumelor.

Este posibil să se plictisească?

  • În jurul vârstei de 1 an, joaca, explorarea mediului înconjurător este cea mai importantă activitate a micuţilor. De asemenea, au o mare dorinţă de a-i avea în jurul lor pe cei dragi. Iată un motiv pentru care copiii vor să nu mănânce singuri. Aşa că, îi ajutăm să se acomodeze mai uşor cu bucăţelele, dacă îi punem la masă cu toată familia.

„Aşa am păţit eu!“

Mirela Ada Predescu din Iaşi ne povesteşte propria experienţă, deloc uşoară, referitoare la trecerea bebeluşului ei de la piureuri la bucăţele:

„Cât l-am alăptat pe băieţelul meu, am citit tot ce mi-a căzut în mână despre diversificare şi trecerea de la pasat la bucăţele. Credeam că toate vor merge perfect, dacă știu ce am de făcut. Dar n-a fost deloc uşor. A făcut o mare pasiune pentru piureuri, care a durat până la 1 an. Cu greu a acceptat bucăţelele. Scotea tot din gură şi plângea de foame. Am avut răbdare şi am urmat sfaturile mamei mele, care mi-a spus să-i fac tot felul de figurine din alimente şi să-i povestesc despre ele. La mine a mers.“

 

 

 

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.