Home / Viata de familie / Relatie / Cum rezolvi rivalitatea dintre frați

Cum rezolvi rivalitatea dintre frați

shutterstock_97805693

La apariția unui nou bebe în familie, fratele sau sora cea mare vor simți că cineva le-a luat locul, le-a furat iubirea părintească și uite așa se naște gelozia, rivalitatea. E un sentiment firesc pentru un copil care până mai ieri era centrul atenției și iubirii părinților. Pentru el e greu să înțeleagă de ce nu mai are timp nimeni să-i spună povești, să se joace cu el etc. Iată de ce este important să știi cum acționezi astfel încât în relația frate-soră de zi cu zi să existe cât mai puține conflicte.

Cum atenuezi conflictele dintre ei

Ori de câte ori apare un conflict între cei doi, trebuie să intervii și să afli ce s-a întâmplat. Fii corectă și excplică-le de ce nu e bine ce au făcut și cum trebuie să acționeze.
Ajută-ţi copiii să-şi dezvolte aptitudini de a rezolva conflictele singuri. Învăţă-i cum să împartă jucăriile și lucrurile comune în mod corect și să se respecte între ei.

  • În mijlocul unui conflict, nu țipa la ei deoarece acest lucru va accentua neînțelegerile pe care le au. Învață-i să-și exprime emoțiile negative unul față de celălalt pe un ton calm. Ajută-ţi copiii să găsească cuvinte pentru ceea ce simt, fără să se lovească și fără să țipe.
  • Faceți împreună un joc: în mijlocul conflictului, intervii, numeri până la trei și le spui să tacă și să respire adânc. Spune-le că ei controlează emoțiile și nu emoțiile îi controlează pe ei.
  • Nu-l favoriza pe niciunul și nu pedepsi pe nedrept. Încearcă să fii mereu obiectivă și corectă.

Există și părți bune ale geloziei?

Desigur. Cât timp este între limite normale gelozia între frați îți ajută copiii să evolueze și să progreseze deoarece  aceste sentiment:

  • Le permite să se autodepășească. Copiii mai mari se tem mereu că vor fi depășiți de cei mici, de aceea încearcă să-și dezvolte abilitățile și capacitățile și să fie mereu mai buni. Așa cred ei că vor fi apreciați mai mult de părinți și le vor câștiga atenția mai des.
  • Îi forțează să-și construiască propria personalitate. Conform psihologilor fiecare copil devine mai autonom  în activitățile de zi cu zi pentru a se distanța și pentru a face ceva diferit ce-l va remarca în ochii părinților.

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.