Home / Bebelus / Alimentatie / Cum alegi și cum prepari cerealele infantile

Cum alegi și cum prepari cerealele infantile

sfaturi pentru diversificare

Cerealele infantile au numeroase atuuri nutriționale de care trebuie să profite. După primii pași ai diversificării a venit timpul să introduci cerealele. Află acum cum le alegi si cume le prepari pentru puiul tău.

La ce vârstă le poți introduce?

Ideal ar fi ca bebelușul să primească primele cereal la 6 luni, iar copilul care începe diversificarea precoce, să nu le primească mai devreme de 4 luni împlinite, pentru a preveni alergiile.
Iată un ghid orientativ, pe care medicul pediatru îl adaptează fiecărui copil în parte.

  • Între 5-6 luni

După apetitul și evoluția greutății belușului, mama poate să înceapă să adauge 1-2 măsuri (5-10 g) de cereale speciale în biberonul de seară sau de dimineață.  Cerealele special pentru fiecare etapă de dezvoltare a copiilor sunt perfect adaptate intestinului lor, încă imatur înainte de 6 luni: amidonul este predigerat, ceea ce evită balonările și tulburările digestive. Cele pe bază de orez sau de porumb nu au gluten, o protein care poate fragiliza intestinul unui bebeluș mai mic de 6-7 luni și favorizează apariția alergiilor. Prin urmare, înainte de această vârstă, bebelușii nu trebuie să mănânce nciiun produs din grâu, orz, secară, ovăz.

  • Între 7-8 luni

La această vârstă, rația de cereale este de 1-2 măsuri (5-10 g), în biberonul de seară sau de dimineață. Bebelușul le poate primi și sub formă de biscuiți speciali pentru vârsta diversificării. Când este capabil să digere amidonul, poate trece la cereale pentru etapa a doua, care au gluten. Dacă bebelușul mănâncă cu lingurița, pentru veriație, poți să-i dai 5-6 lingurițe (30 g) de cartof fiert la abur și pasat sau legume alternative cu cerealele.

  • Între 9 luni-1 an

Bebelușul mănâncă 2-3 linguri de cereale (10 à 15 g) la fiecare masă. Ca gustare, pem măsură ce-i cresc dinții, poate ronțăi un colț de pâine și biscuiți pentru bebeluși. Pentru mesele principale, poți să introduci pastele, fideaua, orezul, tapioca.

  • Între 1-3 ani

Alimentele din cereale au locul lor, la fiecare masă. Glucidele complexe pa care le conțin dau starea de sațietate, înlăturând astfel nevoia bebelușului de a mai ciuguli între mese. Între 2-3 ani, poate primi 20-30 g de cereale sau 50-100 g de cartofi la o masă. cantitățile trebuie adaptate după nevoia energetică a copilului și după evoluția greutății.

Cereale simple sau speciale pentru bebeluși?

Dacă introduci cerealele înainte de 6 luni, medicul ți le recomandă pe cele pentru prima etapă de dezvoltare. Până la 1 an, cerealele infant sunt îmbogățite cu fier și vitamines. Entre 6-7 luni, când trebuie evitat glutenul, cel mai indicat este să pui în biberon  făină de orez sau maïzena. Când înlocuiești alimentele din cereale cu cartoful, trebuie să te limitezi la gătitul la aburi. Dacă ai în familie un istoric cu alergii alimentare, mai bine aștepți până când copilul împlinește 3 ani pentru a introduce glutenul. În acest caz, există produse fără gluten, cum ar fi paste, pâine, biscuiți.

 

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.