Home / Bebelus / Alimentatie / Cu ce încep diversificarea?

Cu ce încep diversificarea?

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Una dintre cele mai mari dileme ale diversificării este cu ce debutăm: cu legume, cu fructe sau cu cereale? Iată câteva sfaturi și idei pentru a începe această etapă fără probleme.

*Toate informațiile de mai jos sunt orientative. Înainte de începerea diversificării, consultați medicul pediatru!

Până la 6 luni, laptele (matern sau formulă) este singurul aliment pe care bebelușul tău îl știe, dar după această vârstă, nevoile lui nutriționale cresc. Acum este momentul să introduci alimentele solide în meniul lui. Cum îți dai seama că bebe are nevoie de un nou aliment? Dacă ai crescut numărul de biberoane în ultimele 3 zile consecutiv, în timpul nopții începe să bea mai mult lapte și îi este foame mereu, chiar și după ce-l hrănești, e gata pentru diversificare. Iată cu ce alimente poți începe diversificarea:

Cerealele – pentru bebeluși subponderali

Dacă bebelușul este sub greutatea normală specifică vârstei lui, atunci poți începe diversificarea cu cereale speciale pentru etapa lui de creștere. Acestea conțin mai mulți nutrienți, conferă o mai rapidă senzație de sațietate și au un conținut caloric mai mare decât aceeași cantitate de piure de legume sau de fructe. După apetitul și evoluția greutății bebelușului, începi prin a adăuga 1-2 linguri (5-10 g ) de cereale infantile în biberonul de lapte pentru micul dejun și/sau pentru masa de seară. Cerealele pentru prima etapă sunt din orez sau porumb și nu conțin gluten. Glutenul este o proteină al cărei consum timpuriu poate provoca fragilizarea intestinului și apariția alergiilor și a intoleranțelor. Acest tip de cereale sunt adaptate intestinului încă imatur al bebelușului: conțin amidon pre-digerat, ingredient care evită tulburările digestive ca balonarea și crampele abdominale. Primele cereale nu conțin gluten și sunt din orez sau porumb.

Legumele – pentru copiii hrăniți cu lapte formulă

În cazul copiilor hrăniți cu lapte formulă care au o greutate peste medie, începem diversificarea cu legume care au un aport caloric mai mic decât cerealele și fructele. Optează pentru cele dulci ca morcovul, dovleacul sau cartoful dulce. Toți bebelușii iubesc gustul dulce, de aceea e bine să începi cu aceste legume. Prepară-i un piure simplu în care adaugi ½ linguriță de ulei de măsline sau de unt pentru stimularea tranzitului intestinal. Ai grijă să păstrezi regula de 3 (introduci fiecare legumă la interval de 3 zile). Poți continua apoi cu legumele mai fade precum fasolea verde, spanacul, broccoli sau dovlecelul.

Fructele – pentru copiii hrăniți la sân 

Un sugar obișnuit cu gustul dulce al laptelui matern va accepta mai greu gustul fad al legumelor, tocmai de aceea în cazul lor este bine să începem cu un fruct. Medicii pediatri recomandă ca prim fruct mărul, în special mărul Golden care este dulce, nu este acid, are pulpa mai moale și e foarte repede acceptat de sugar. Atenție! Fructe crude, nu fierte sau coapte, ca să nu pierdem din valoarea lor nutrițională. Apoi introduci alte fructe dulci, cum ar fi para și banana, la o distanță de 3 zile pentru a vedea dacă există vreun risc de intoleranță. Cantitatea recomandată de fructe la această vârstă este de 1 lingură de fruct mixat și o crești treptat până la 4 linguri, în următoarele 2 săptămâni. În primele 2-3 săptămâni de diversificare este bine să le oferim bebelușilor piureuri preparate dintr-un singur fruct pentru a le testa toleranța digestivă și pentru a-i obișnui cu aceste gusturi!

Sfatul specialistului

“Debutul diversificării variază în funcție de modul în care este hrănit bebelușul. Dacă  este un copil alăptat la sân, atunci putem vorbi de diversificare după vârsta de 6 luni, dacă ne referim la un copil alimentat cu lapte formulă, putem începe diversificarea la 5 luni. În al doilea rând este foarte important ca diversificarea să nu fie precoce și să ținem cont de particularitățile copilului: greutate, evoluție ponderală, înălțime etc. Nu putem da niște reguli generale, pentru că medicina de astăzi se face personalizat. De aceea și diversificarea trebuie făcută în funcție de nevoile și istoricul fiecărui sugar în parte”, ne spune prof. dr. Doina Pleșca.

 

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.