Home / Copil / Creșterea copilului fără stres

Creșterea copilului fără stres

Este dificil pentru părinți să adopte atitudinea potrivită în creșterea unui copil. Iată câteva sfaturi pentru a te ajuta să-ți crești copiii fără a-ți pierde cumpătul și calmul.

Independent sau politicos?

Un copil cu care ai vorbit calm și nu ți-ai pierdut cumpătul, dar căruia i-ai impus anumite reguli, va avea încredere în sine și în cei din jur, inclusiv în tine. El va respecta limitele stabilite, știind că acestea sunt benefice pentru el, și se va simți în siguranță în mediul său. Pe scurt, el va crește independent.

Copilul politicos este docil, dar poate să se revolte în orice moment și să pună la îndoială modul de viață care i-a fost impus, fără ca el să știe de ce. Fii atent, dacă el se răzvrătește nu vei câștiga nimic din punct de vedere al autonomiei sale: creșterea nu înseamnă antrenament.

Cum să faci față situațiilor dificile?

Între 18 luni și 3 ani, copilul trăiește o perioadă de opoziție: se opune regulilor, țipă și greșește. De fapt, testează realitatea și autoritatea reprezentată de părinții săi sau de persoanele care au grijă de el. Tocmai în aceste momente trebuie să stabilești reguli de viață, fiind foarte atent ca el să le înțeleagă și să nu le aplice doar să te mulțumească pe tine.

Dacă intri în „luptă” cu el prin teroare, amenințare, violență, vei obține rezultate pe termen scurt, bazate pe frică și nu pe înțelegere. Pentru a face acest lucru, trebuie să fii ferm și flexibil în același timp, folosind umorul și inteligența copilului. Pentru că el îți poate arăta cât de inteligent este dacă îl consideri un adult în creștere și nu un copil care trebuie instruit.

De ce este atât de greu să crești un copil?

Părinții vor să-i facă pe plac copilului ca să domnească armonia și uite așa apar compromisurile. Dar foarte repede trebuie impuse reguli, limite care să nu fie depășite, pentru că altfel va fi anarhie. Cel mic nu o să fie mulțumit, dar pentru a crește frumos trebuie să întâmpine refuzuri, lucru care te poate face pe tine, ca părinte, să te simți prost. Nu trebuie!

Mai presus de toate, nu confunda a fi corect și riguros cu a fi nedrept și autoritar. Copilul va recunoaște inconștient că refuzul tău îl ajută să crească și nu să frustreze. Cu siguranță îți va fi recunoscător mai târziu.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.