
Ingrediente
750 ml lapte
coaja rasă de la ½ de portocală și de la ½ lămâie bio
1 păstaie de vanilie
125 g zahăr alb
3 gălbenușuri
3 ouă întregi
125 g zahăr brun
½ cană de 250 ml cu piure de dovleac
1 vârf de cuțit cu sare
Mod de preparare
Pui laptele într-o cratiță cu fundul gros, împreună cu coaja de portocală și lămâie, semințele de vanilie și fierbi 5 minute din momentul în care dă în fiert, amestecând continu. Strecori laptele aromatizat și îl lași să se răcorească, dar nu să se răcească complet.
Într-o cratiță mică caramelizezi zahărul și îl împarți în 8 vase ramekin de circa 9 cm diametru. Lași să se răcească caramelul și așezi vasele într-o tavă mai adâncă.
Pui într-un bol mai mare ouăle, gălbenușurile, zahărul brun, piureul de dovleac, sarea și omogenizezi compoziția foarte bine. Adaugi laptele cald treptat, amestecând energic. Distribui amestecul în vase, torni apă fierbinte în tavă până acestea sunt ¾ în apă. Introduci tava în cuptorul încins la 180ºC pentru 45 de minute sau până când centrul cremei s-a întărit dacă miști vasul ușor.
Scoți vasele din apa fierbinte, le lași să se răcească, după care le introduci în frigider și le lași să stea câteva ore sau peste noapte.
Treci un cuțit pe marginea vasului, îl întorci pe o farfurie mică și îl agiți pentru a se dezlipi.