Întotdeauna cadourile de la Moș Crăciun trebuie să fie cât mai mari, mai numeroase și mai scumpe. Practic, pe măsură ce trec anii copiii noștri sunt copleșiți de cadourile aduse de Moș Crăciun de la grădiniță, de la bunici, de la mătușa, de cel care vine acasă….Oare cât sunt de benefice aceste cadouri pentru cei mici?
Copiii de azi nici măcar nu mai au timp să viseze. Ei percep cadourile ca pe un dat, iar părinții nu fac nimic ca să contrazică acest lucru. Ultimul tip de joc video, ultimii roboți Transformers apăruți pe piață, ultimele păpuși Barbie, mașinuțe, plușuri. Facem orice sacrifiu pentru ca puiii noștri să aibă tot ce-și doresc. Oare le facem vreun serviciu când le transformăm camera în … magazin de jucării?
De ce ne răsfățăm copiii cu atâtea cadouri?
Pentru părinți, zilele de Crăciun sunt ocazia perfectă de a plonja în copilărie. Cu cât am fost mai privați și mai nefericiți atunci, cu atât vom încerca să ne copleșim copiii cu mai multe daruri. În plus societatea actuală ne convinge prin toate mijloacele de comunicare că fericirea copiilor noștri se găsește abundența bunurilor pe care le cumpărăm pentru ei. Și ajungem să confundăm cu ușurință necesitățile cu dorințele și rareori mai stăm să reflectăm la ce avem nevoie cu adevărat.
Cât de nocivă este această abundență?
Un copil își imaginează că toată această avalanșă de jucării este semnul cel mai sigur al dragostei pe care i-o purtăm și a valorii pe care o are pentru noi. Și în acest caz sentimentele de afecțiune ajung să fie egale cu banii și jucăriile pe care le are. Așa că ori de câte ori cineva nu-i va aduce nimic sau îi va face un dar simbolic, cel mic îi va acorda foarte puțin interes. Copleșit mereu de multitudinea și valoarea materială a tot ceea ce i se oferă, îi va fi greu să mai înțeleagă valoarea sentimentală a unui cadou simbolic.
Trebuie să fie o răsplată a rezultatelor școlare?
Darul de sub brad este unul din puținele tradiții care mai stau în picioare în fața consumismului și a societății moderne. Așa că aceste obicei nu ar trebui să devină ocazia perfectă pentru a răsplăti sau a pedepsi un copil pentru rezultatele școlare sau pentru conduită. Ar fi bine ca dimineața Crăciunului să devină un moment special pentru întreaga familie în care le povestim celor mici în plăcerea de a dărui și a primi ceva frumos de la cei dragi.
Ce facem când nu mai știe să le aprecieze?
E normal ca după ce ani de zile l-am acoperit de daruri, el să nu le mai aprecieze, ba chiar să le disprețuiască. Lasă-i timp să-și dorească anumite lucruri și nu i le cumpăra imediat. Așa învață să vizese, să-și proiecteze dorințele în viitor, să aprecieze cu adevărat lucrurile care i se dăruiesc și să nu bată din picior atunci când anumite dorințe nu devin realitate imediat.
Spune-i adevărata poveste a acestei sărbători
Sărbătoarea Crăciunului are un sens mult mai profund decât cadoul după care alergăm la fiecare sfârșit de an. Și această poveste ar trebui să le-o spunem de fapt, în fiecare an copiilor noștri, povestea Nașterii Domnului în ieslea cea săracă, a stelei călăuzitoare, a celor trei magi veniți de la Răsărit și a bucuriei pe care o aduce această sărbătoare.
Articol susținut de Asociația Educație pentru Suflet!