
Ingrediente
500 g făină; 35 g drojdie; 180 ml lapte; 125 g zahă; 3 gălbenușuri; 1 ou; 100 g unt topit; 1 praf de sare; 1 fiolă esență de rom; 1 fiolă esență de vanilie; coaja rasă de la 1 lămâie. PENTRU UMPLUTURĂ: 300 g nucă măcinată; 100 ml lapte; 1 lingură rasă cacao; 3 linguri zahăr brun; 1 lingură miere; 1 fiolă esență de rom; zahăr pudră pentru decor
Mod de preparare
Amesteci
drojdia cu o lingură de zahăr, o lingură de lapte călduţ, două linguri cu făină
și lași la dospit până își dublează volumul. Între timp, cerni făina, încălzești
laptele, pui în el gălbenușurile bătute cu sarea, oul întreg, zahărul și
amesteci bine.
Faci o gropiță în mijlocul făinii, pui maiaua, amestecul cu lapte, esențele și
coaja de lămâie rasă. Frămânți un aluat omogen, adaugi untul topit treptat și
frămânți continuu până termini de încorporat untul. Acoperi cu un prosop și lași la crescut până
își dublează volumul.
Topești mierea pe foc mic, adaugi nuca măcinată, zahărul, esența de rom și cacaua. Amesteci și adaugi treptat laptele, amestecând continuu până când obții o cremă densă. Dacă crema este foarte groasă mai adaugi 2-3 linguri de lapte. Trebuie să fie cremoasă, ca s-o poți întinde pe aluat. Dai vasul deoparte și o lași să se răcească.
Pe masa unsă cu ulei întinzi din aluat o foaie, pui crema de nucă pe toată suprafața și rulezi. Așezi rulada într-o formă mare de cozonac îmbrăcată cu hârtie de copt și lași la crescut 30 de minute. Îl ungi cu ou bătut cu puțin lapte și-l introduci în cuptorul preîncălzit, la foc mic, pentru o oră. Trebuie să se rumenească frumos. Îl scoți din formă, îl ungi cu puțină miere și îl presari cu zahăr. Îl lași să se răcească acoperit cu un prosop.
Rețetă susținută de Asociația Educație pentru Suflet!