Home / Copil / Copilul meu mușcă, ce să fac?

Copilul meu mușcă, ce să fac?

Pentru copil, mușcătura poate fi o modalitate de a-și exprima emoțiile sau de a-și ușura durerea pe care o simte de la creșterea dinților, dar și o modalitate de a intra în contact cu lumea.

De ce mușcă cel mic?

Copilul începe să descopere lumea prin gură, mușcând obiectele pe care le ia în mâini. Este o etapă normală de dezvoltare de la naștere până la 12-18 luni.

Majoritatea copiilor care mușcă au vârsta cuprinsă între 12 și 24 de luni și, deși, în multe cazuri, mușcatul poate fi legat de un eveniment destabilizator din viața copilului (mutarea, sosirea unui alt copil în familie, integrarea sau schimbarea creșei sau a grădiniței etc.), în altele este dificil să identifici motivele. Trebuie să nu uităm, de asemenea, că această vârstă corespunde, de asemenea, ieșirii mai multor dinți, care știm că este foarte dureroasă pentru majoritatea copiilor.

Atâta timp cât cel mic nu vorbește bine, el se exprimă prin gesturi: trage, împinge, ciupește și poate mușca ca să atragă atenția. Arată prin acest gest că nu este fericit sau, dimpotrivă, că în acel moment este foarte fericit și emoționat. Este dovedit faptul că un comportament agresiv va scădea odată cu dezvoltarea limbajului. Cu cât copilul este capabil să exprime clar ceea ce simte prin cuvinte, cu atât mai puțin o să se exprime prin gesturi, strigăte și lovituri.

Cum să reacționezi când mușcă?

Copilul tău mușcă? Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să clarifici cu el faptul că acest comportament nu este acceptabil. În funcție de vârstă, îl poți așeza pe un scaun și să-l ignori, îndreptându-ți atenția asupra copilului mușcat sau către altceva.

Micul „abuzator” va înțelege că nu va primi atenția părintelui sau a educatorului dacă își mușcă colegii sau prietenii. După câteva minute în care a fost pedepsit îl poți trimite să-și ceară scuze și să-i dea o îmbrățișare prietenului. Și tu să-i spui ce aștepți de la el, iar apoi să începi o altă activitate cu ei, pentru a nu pune prea mult accent pe un comportament negativ.

Dacă copilul tău mușcă frecvent, este important să pui mai mult accent pe lucrurile bune pe care le face. De exemplu, să-l feliciți când își îmbrățișează prietenul, când se joacă frumos cu el… În caz contrar, poate asocia mușcatul cu primirea atenției.

Dacă durerea de dinți este cea care provoacă mușcăturile, ceea ce se întâmplă adesea la copiii mici, este totuși important să-i spui că nu este în regulă să facă acest lucru altora. Pe de altă parte, trebuie să fii conștientă că un copil, cu cât este mai mic, cu atât va înțelege mai greu limitele pe care i le impui și de aceea trebuie să intervii cu exactitate și cât mai rapid. Ar fi bine să ai aproape un inel din silicon pentru dinți rece și să i-l oferi de fiecare dată când mușcă.

Nu te speria, foarte tare! Mușcatul este o etapă în viața copilului și va trece. Important este să știi ce ai de făcut în acele momente.

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.