Home / Sarcina luna de luna / Cele mai frecvente greşeli din timpul sarcinii

Cele mai frecvente greşeli din timpul sarcinii

shutterstock_204237100

Sarcina este fără îndoială una dintre cele mai fericite perioade pentru o femeie, însă transformările fizice, schimbările hormonale, dar şi noutatea experienţei în sine atrag de multe ori după sine o multitudine de sfaturi şi informaţii care se pot dovedi copleşitoare chiar şi pentru cele mai pregătite viitoare mămici. Ce alimente trebuie să incluzi în dietă prenatală? Ce medicamente trebuie evitate? Cum poţi menţine atât sănătatea ta cât şi a fătului? O mulţime de întrebări şi mai multe răspunsuri, care inevitabil pot duce, fără documentarea necesară, la greşeli frecvente în timpul sarcinii.
Somnul – sursă de energie atât pentru făt, cât şi pentru mămică
În mod normal, rutină de odihnă a unei femei trebuie să asigure 6-7 ore de somn pe noapte, pentru că această să-şi refacă nivelul de energie şi vitalitate pentru o nouă zi. Cu toate acestea, în cazul viitoarelor mămici, acest lucru nu mai este valabil: modificările fizice şi hormonale drastice consumă resurse importante ale corpului, astfel că timpul necesar de somn creşte la 9-10 ore pe noapte. Mai mult decât atât, în timpul nopţii, organismul are prilejul de a se vindecă în mod natural, de a-şi regenera celulele şi reface resursele energetice, procese cu atât mai importante pentru o femeie gravidă. În plus, cercetătorii au stabilit că femeile care au un tipar neregulat al somnului, sau cele care se odihnesc insuficient, se pot confruntă cu situaţia în care nu pot duce sarcina până la capăt în mod natural, tocmai din cauza acestor lipsuri de energie. Astfel, pentru multe dintre acestea este nevoie de intervenţie chirurgicală pentru naştere.
Duşurile şi băile fierbinţi
Deşi igiena intimă este cu atât mai importantă în timpul sarcinii, un sfat de reţinut este că în timpul duşurilor şi băilor temperatura să fie păstrată în limita de 36-39 grade Celsius. Apa prea fiebinte poate constitui un pericol pentru făt, care va fi privat de oxigen şi expus astfel riscului de apariţie a malformaţiilor congenitale.
În timpul sarcinii mănânci pentru doi
Una dintre cele mai frecvente griji ale unei femei însărcinate este că dacă nu câştigă suficient în greutate, fătul nu se va dezvolta sănătos. Cu toate acestea, nutriţioniştii atrag atenţia asupra unui aspect important al alimentaţiei prenatale: calitatea este mai importantă decât cantitatea! În perioada sarcinii, consumul caloric trebuie mărit doar începând cu cel de-al doilea semestru cu aproximativ 300 de calorii, astfel că o femeie cu greutatea normală trebuie să câştige în plus aproximativ 0.500 kg pe săptămâna. La fel de important este că viitoarele mămici să aibă grijă să atingă o greutate normală încă dinainte de a rămâne însărcinate, astfel vor avea şanse mai reduse de a face hipertensiune de sarcina sau de a apela la cezariană. Această varianta este mai sănătoasă şi pentru bebe, care are un risc mai scăzut de a se naşte prematur.
Lipsa activităţilor fizice – un pericol silenţios pentru bebeluş
În ceea ce priveşte practicarea activităţilor fizice în timpul sarcinii, moderaţia este cheia! Deşi în trecut viitoarele mămici erau sfătuite să reducă la minim efortul fizic, în prezent există o mulţime de opţiuni pentru menţinerea sănătăţii atât a fătului, cât şi a mămicii. În afară activităţilor fizice, este recomandată practicarea yoga, plimbările zilnice în parc sau înotul. Beneficiile acestora sunt multiple: stimulează sistemul imunitar, au rolul de a te menţine în formă, previn şi atenuează edemele, îmbunătăţesc circulaţia şi ajută la susţinerea burticii.
Consumul excesiv de cafea
Pentru mulţi dintre noi, cafeaua a devenit o parte esenţială din ritualul zilnic. Cu toate acestea, pentru o femeie gravidă această licoare poate aduce o serie de neplăceri: insomnii, stări de iritabilitate, creşterea tensiunii şi palpitaţii, aceste stări fiind oricum intensificate de tulburările hormonale normale din timpul sarcinii. Deşi părerile sunt împărţite în legătură cu efectele cafeinei asupra fătului, specialiştii au demonstrat că excesul creşte riscul avortului spontan şi predispoziţia că bebeluşii să aibă un deficit de greutate la naştere. Astfel, viitoarea mămică poate consumă cafea, însă cu moderaţie, fără să depăşească 300 de miligrame de cofeină pe zi.
Continuarea fumatului
Este binecunoscut faptul că ţigările sunt o otravă pentru organism, mai ales pentru femeile însărcinate.
De aceea, este total greşit că o femeie însărcinată să continue să fumeze pe timpul sarcinii, chiar dacă răreşte numărul ţigărilor sau le alege pe cele light. Cum studiile spun că fumul de ţigară conţine circa 4.000 de substanţe dăunătoare, că viitoare mămică, gândeşte-te că rişti să naşti un copil cu malformaţii, care este mai predispus la astm sau la alte boli ale plămânilor.
Consumul de ceaiuri din plante
Dincolo de ceaiurile de muşeţel sau de tei, orice altă infuzie cu plante se poate dovedi periculoasă pentru sarcina.
Atunci când răceşti şi eşti însărcinată, este posibil să ai tendinţa să bei ceaiuri sau să asculţi sfaturile celor din jur care-ţi recomandă tot soiul de remedii naturiste pe baza de plante. Tratamentele naturiste sunt sănătoase în general, însă nu neapărat şi atunci când eşti însărcinată.
Coada Şoricelului, rostopasca, obligeana, cimbrul, anasonul, feniculul, lemnul dulce, smirna, tătăneasa, frunzele de zmeură, salvia şi lămâiţa sunt doar câteva dintre plantele interzise în timpul sarcinii. Întreabă întotdeauna medicul înainte de a bea vreun ceai şi asigura-te că este inofensiv pentru sarcina ta!
Ridicarea de greutăţi mari
Implicarea în activităţi care presupun cărarea sau ridicarea unor greutăţi te supun unor riscuri foarte mari în sarcina. Nu doar spatele şi sănătatea ta au de suferit, însă şi fătul poate fi afectat de astfel de presiuni asupra corpului.
Odată cu creşterea burticii, centrul de greutate a organismului se schimbă şi nu mai eşti la fel de stăpână asupra mişcărilor pe care le faci. În timp ce ridici lucruri grele rişti să cazi şi să produci fie avort spontan, naştere prematură sau să apară complicaţii, aşa cum este desprinderea prematură a fătului de placentă.
Atunci când eşti viitoare mămică, îngrijirea prenatală este la fel de importantă că cea postnatală.

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.