Home / Bebelus / Alimentatie / În ce gătești mâncarea cea mai sănătoasă

În ce gătești mâncarea cea mai sănătoasă

Ai început diversificarea? Ai nevoie nu numai de alimente cât mai proaspete, ci și de ustensile din materiale sigure pentru bebeluș, care să nu elibereze substanțe nocive la temperaturi înalte sau să nu fie făcute din materiale dăunătoare sănătații. Iată cu ce trebuie să-ți echipezi bucătăria cu ustensile performante și de bună calitate.

Acum, că ești o mămică pusă la grea încercare culinară din cauza puiului tău care a început diversificarea, nu spune nimeni că trebuie să ai o bucătărie ca James Oliver. În fond, doi cartofi și un morcovel pe care trebuie să le faci piure fin nu-ți cer mare lucru, dar ceva tot trebuie schimbi.  Dacă vrei să dai familiei tale, nu numai copilului, șansa de a mânca sănătos și echilibrat, conteză mult materialele cu care gătești.

Pentru fierberea la abur…

Primul lucru pe care trebuie să-l știi: valoarea nutrițională a unui aliment depinde de modul în care l-ai gătit. Sub influența căldurii, se produc reacții chimice complexe care pot sărăci o legumă extrem de valoroasă. Cuptorul este de-a dreptul fatal pentru vitamine, mai ales la o coacere prelungită. Să nu mai vorbim de tot ce pui la grătar alterează proteinele și acizii grași. Transformarea moleculară a acestora influențează apariția compușilor chimici toxici. Privește doar dungile negre de pe bucata de grătar și vei înțelege cât de toxici sunt. Deci, în loc de a pune la rotisor un pui, mai bine îl coci înăbușit într-un vas cu capac, la cuptor. Astfel, carnea, peștele sau legumele sunt mai sănătoase, pentru că se coc în sucul propriu, conservând nutrienții. O altă variantă sănătoasă este fierberea la abur, cea mai eficace pentru păstrarea nutrienților, pentru că alimentele nu intră în contact cu apa. Pentru asta însă ai nevoie de un aparat special, de un vas pentru fierbere la abur sau de o oală cu fierbere sub presiune.

Atenție la materiale!

Materialele din care sunt făcute recipientele contează foarte mult. Pentru un gătit sănătos, elimină toate recipientele din aluminiu sau aliaje cu aluminiu  și învelișurile sntiaderente cu teflon, potențial toxic. Cele mai bune sunt din fontă brută (fier și carbon) sau inox 18/10 (18% crom și 10% nichel) cu fund gros. Acestea te ajută să gătești sănătos și sunt extrem de durabile. Tigăile sau oalele fără înveliș antitermic sunt și rezistente, și neutre la contactul cu alimentele. Dacă bugetul îți permite, dotează-te cu vase din ambele categorii. Inoxul prezintă avantajul de fi ușor de manevrat și de curățat, dar nu este atât de bun conductor de caldură cum este fonta. În privința stocării în frigider, trebuie din nou să faci o revizie serioasă: mancarea nu trebuie să stea în vase de plastic care conțin bisfenol, mai ales A. Aceeași grijă trebuie să o ai și în privința vaselor care au emailul spart. Porțiunile fără email ruginesc sub influența alimentelor. Orica vas din plastic spart va fi aruncat! Iar pentru gătit, folosește lingura de lemn ca să amesteci mâncarea, în niciun caz din materiale plastice, oricare ar fi acestea. Ele contaminează alimentele cu compuși chimici. Iar lemnul este minunat, dacă speli lingura foarte bine după folosire, cu detergent și apă fierbinte.

 

Practici și supereficienți, roboții special concepuți pentru mâncarea bebelușilor sunt un real ajutor pentru mame. Ei fierb rapid (în mai puțin de 15 minute), încălzesc și decongelează, mixează cu mai multe viteze și la textura dorită: supă lichidă, piure fin bucățele. Unii roboți au funcții care se pot programa, oprire automată, recipient de recuperare a sucului de fierbere etc. Nu este însă obligatoriu să investești în astfel de aparate. Dacă ai o oală specială de fierbere la abur și un blender obișnuit sau un mixer, poți face foarte bine toate mâncărurile de început ale diversificării. Și nu uita să-i cumperi bebelușului un set de veselă din materiale cât mai neutre în contact cu alimentele (porțelan, sticlă, arcopal) și tacâmuri de silicon.

 

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.