Ce faci când refuză lingurița - PapTot.ro - Sarcină, naştere, primul an de viaţă, îngrijirea şi educarea copiilor între 0-14 ani, viaţă de familie - Revista PapTot!

Home / Bebelus / Alimentatie / Ce faci când refuză lingurița

Ce faci când refuză lingurița

bebe care nu mananca

Mulți bebeluși refuză lingurița în momentul trecerii la mâncarea solidă și acest lucru este o adevărată provocare pentru mame. Iată câteva trucuri care te vor ajuta să depășești cu bine acest moment.

Până la 6 luni bebelușul cunoaște doar gustul dulce al laptelui și are dezvoltat doar reflexul suptului. Mulți bebeluși refuză lingurița pentru că nu știu să mestece și să înghită. Iată de ce în momentul în care încerci lingurița, pare că nu va merge. Bebe scuipă totul, întoarce capul, iar dacă insiști, începe să plângă.

Primele întrebări

Dacă amân prea mult lingurița? De fapt, nu există o dată fixă pentru a începe să mănânce cu lingurița. Singurul aliment care rămâne constant în meniul lui este laptele. Îl și vrea foarte tare pentru că suptul este primul lui reflex.

Oare nu-i place piureul? În ultimii ani, medicii pediatri recomandă să începem diversificarea cu fructe bine coapte, deoarece gustul lor dulce este mult mai apropiat de cel al laptelui, decât gustul destul de fad al legumelor. Ce este important este ca piureul să fie fluid și foarte bine mixat, pentru ca bebe să nu fie nevoit să mestece și să-l poată înghiți cu ușurință.

Nu știu cum să-i dau cu lingurița? În momentele în care lucrurile nu merg după așteptări, evident că mamele se învinovățesc și-și pun întrebări. Iar dacă bebe mănâncă cu bona sau cu bunica, iar cu tine face nazuri, cu atât mai mult îți faci probleme. Însă, de multe ori pentru bebe, momentul mesei este o bună ocazia să-și testeze voința. Iată de ce refuză lingurița!

Este important cu ce începem? Bineînțeles! Așa cum precizam mai devreme, un fruct dulce este mai ușor acceptat de sugar. Chiar și un piure morcov / cartof este bun pentru prima masă solidă. Cel de spanac nu este nici apetisant și nici prea gustos, chiar și pentru tine, deci nu e recomandat pentru masa bebelușului. Dacă  a acceptat primul piure pe care i l-ai oferit, nu ezita să i-l prepari și în zilele următoare pentru a se obișnui și cu noul gust și cu mâncatul cu lingurița. Dacă refuză de la bun început un anumit piure, încearcă altul, cu o nouă linguriță. Găsești acum în comerț și lingurițe în formă de avion, mașinuță, fluturaș.

Începe progresiv

Pediatrii recomandă introducerea progresivă a alimentelor și creșterea progresivă a texturii. Dacă vezi că bebe este foarte atașat de biberon, iată cum procedezi: pune-i la început supa sau compotul în biberon, într-o formă cât mai lichidă. Crește-i textura progresiv, apoi treci la linguriță. Uneori bebelușii sunt mai conservatori și refuză lingurița, pentru că brusc apar în viața lor două schimbări: piureul cu alt gust decât laptele și hrănitul cu lingurița.

Lasă să se familiarizeze

Suptul și mâncatul cu lingurița sunt două lucruri diferite. Înainte să începi să-i dai să mănânce, oferă-i câteva lingurițe colorate și lasă-l să le studieze și să se joace cu ele. După ce le va studia cu atenție, le va duce la gura și va descoperi forma lor. De asemenea, când aduci piureul la masă, nu te panica dacă va dori să bage mâna în el. Nu-i nimic dacă se murdărește. Pune-i o bavețică și înarmează-te cu răbdare. Familiarizarea cu lingurița, castronelul și textura piureului este o etapă importantă din acceptarea linguriței.

Nu insista

Dacă după toate încercările nu ai reușit să-l faci să mănânce cu lingurița, nu face o dramă din asta. Uită de ea pentru 10- 15 zile și continuă să-i oferi supa sau compotul cu biberonul. După ce a trecut acea perioadă, pregătește-i un alt tip de piure și oferă-i-l cu o linguriță nouă și amuzantă. Nu uita să rămâi calmă și să ai răbdare. De asemenea, nu te panica dacă bebe îți ia lingurița din mână și începe să se joacă în farfurie. Specialiștii au constat de multe ori că refuzul linguriței este cauzat de multe ori de panica mămicilor când bebe face mizerie în bucătărie și se murdărește.

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.