Home / Bebelus / Alimentatie / Cum îl faci să accepte alimentele noi?

Cum îl faci să accepte alimentele noi?

shutterstock_258772679

Cum îi pui ceva nou în farfurie, cum începe să facă grimase și nu vrea să mănânce nimic! Nu-ți face griji, nu e ceva ieșit din comun! Psihologii spun că noutățile pot provoca frică în cazul copiilor mici, iar refuzul este forma lor de a-și exprima teama și autonomia. Iată trucurile noastre pentru a-i determina pe cei mici să accepte alimentele noi:

Aproape 75% dintre copiii cu vârste cuprinse între 2 și 5 au o atitudine rezervată și chiar resping gusturile necunoscute și mâncărurile pe care nu le-au testat niciodată. Acest moment coincide cu perioada în care devin din ce în ce mai independenți și mănâncă singuri la masă. De au început să meargă și la creșă sau la grădiniță, acest refuz se accentuează, pentru că cei mici se confruntă cu multe situații noi, iar alegând doar mâncarea pe care o știu le oferă un sentiment de confort și de siguranță.

Primele semne
De cele mai multe ori copilul tău face o grimasă de refuz și împinge farfuria, dar mai sunt o mulțime de alte semne că puiul tău nu iubește noul din fața lui:

  • Chiar dacă tu i-ai amestecat alimentul nou cu ceva care lui îl place, îl dă la o parte cu lingura.
  • Se joacă cu mâncarea din farfurie fără să mănânce nimic
  • Scuipă totul dacă simte un gust nou
  • Întoarce capul
  • Refuză să deschidă gură
  • Mestecă mult timp fără să înghită
  • Vomită totul dacă-l obligi să mănânce totul

Trucuri să accepte alimentele noi

Ca să treci cu bine de această perioadă des întâlnită în rândul copiilor mici, ai la îndemână câteva trucuri:

Familiarizarea: trebuie să-i prezinți alimentul de mai multe ori și pregătit în diferite feluri pentru a-l obișnui cu culoarea, aroma, gustul și culoarea lui. Nu-ți pierde răbdarea și nu insista! Dacă vezi că după 4-5 încercări nu s-a atins de mâncare, fă o pauză de 3 săptămâni. Psihologii afirmă că cei mici au o memorie de scurtă durată și că uită în 21 de zile, așa că iată de ce poți relua familiarizarea cu un nou aliment.

Aceeași prezentare: Prezentarea alimentului nou, gătit în același fel îl ajută pe copilul tău să se familiarizeze mai ușor cu el. Dacă-i prezinți noutatea gătită diferit de fiecare dată, va fi percepută mereu ca o noutate. Deci mizează pe obișnuiță și mai puțin pe ingeniozitate.

Creează-i un moment plăcut: Ai grijă ca momentul mesei să fie unul relaxat, în care toată lumea este binedispusă și mănâncă cu plăcere.  Copilul are tendința să asocieze contextul mesei cu alimentele, de aceea e important să-i creezi amintiri pozitive legate de acest moment al zilei. În cazul în care îl forțezi, te enervezi și-l cerți, momentul mesei va deveni unul tensionat pe care-l va detesta, iar șansele sunt minime ca el să accepte ceva nou.

Fii un model: Dacă tu mănânci paste și lui îi dai spanac, evident că nu va mânca nimic, așa că fii modelul lui și atunci când îi prezinți un aliment nou, fii prima care gustă și arată-i cât de bun este.

Implică-l în pregătirea mesei: Unul dintre cele mai importante strategii de a-l împrieteni pe cel mic cu alimentele este să-l implici în activitățile legate de pregătirea mâncărurilor și așezarea mesei. Intrând în contact cu diverse alimente, cei mici le descoperă, se familiarizează cu ele și le acceptă mai ușor.

Apreciază-i efortul: Felicită-l ori de câte ori a acceptat un aliment sau o mâncare nouă. Văzând că eforturile lor sunt apreciate și recunoscute, copiii vor fi și mai motivați să reia această experiență.

Ai grijă la deciziile greșite: Nu insista, nu negocia, nu condiționa și nici nu-ți pedepsi copilul pentru a-l determina să mănânce ceva nou. Aceasta este o metodă contraindicată și contraproductivă, deoarece copilul va fi tentat mereu să dea un pas înapoi și să refuze cu mai multă îndârjire ce-i oferi!

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.