Home / Copil / Alimentatie / Cât de bune sunt lactatele în alimentația copiilor

Cât de bune sunt lactatele în alimentația copiilor

shutterstock_211781554

De la primul iaurt până la laptele de continuare, lactatele sunt esențiale pentru dezvoltarea armonioasă a copilului tău! Dar cum să alegi acele produse care corespund etapei de creștere și furnizează cele mai bune substanțe nutritive?

Primele piureuri și primele supe ți-au dat o mulțime de bătăi de cap, însă ai reușit să treci cu brio peste primele săptămâni de diversificare și acum ai ajuns la un nou capitol lactatele. Făcute în casă sau din comerț? Ce procent de grăsime ar trebui să conțină? De vacă sau de capră? Iată numai o parte din întrebările cu care ne confruntăm în această etapă?

De ce sunt importante lactatele

Laptele este în primul an de viață principala sursă de nutrienți, dar odată cu începerea diversificării el poate fi înlocuit treptat de produse lactate adaptate acestei etape de vârstă. Această categorie de alimente conține 15 elemente nutritive care au un rol esențial în dezvoltarea organismului. Printre aceste numeroase substanțe nutrtive se remarcă proteinele, calcliul, vitamina D și acizii grași esențiali.

Ce rol au calciul, proteinele și lipidele

La sfârșitul adolescenței, 95% din densitatea osoasă este deja constituită din calciul și vitamina D consumată până atunci. Altfel spus, dacă un copil nu consumă zilnic până la vârsta de 18 ani lactate care să-i ofere DZR de calciu, ei nu mai pot repara acest deficit ulterior. De asemenea, produsele lactate care conțin 0% lipide (grăsimi) sau o cantitate de grăsimi foarte mică nu sunt recomandate copiilor sub 18 ani. Dar hai să aflăm ce rol au cele trei substanțe nutritive:

 • Contribuie la creștere: calciul are un rol esențial în dezvoltarea oaselor și dinților, de aceea pînă la vârsta de 18-20 de ani trebuie să-i furnizăm organismului doza zilnică de calciu recomandată de medicii pediatri.
 • Susține sistemul nervos: Calciul acționează ca un antidepresor, favorizează un somn liniștitor și participă la buna funcționare a întregului sistem nervos.
 • Ajută procesele de învățare: atât proteinele, cât și lipidele sunt foarte importante în buna funționare a creierului. Ele stimulează eliberarea acetilcolinei, un neurotransmițător care are o funcție esențială în procesele de memorare și de învățare.
 • Stimulează sistemul cardiac: calciul contribuie la formarea globulelor roșii, în procesul de coagulare și intervine în numeroase reacții enzimatice.
 • Controlează greutatea: în perioada de creștere, calciul diminuează capacitatea de stocaj al grăsimilor prin diminuarea eliberării de inslină în sânge.
 • Vitamina D este indispensabilă pentru asimilarea calciului, de aceea o expunere de 10-15 minute pe zi la soare, acoperă necesarul zilnic.

Ce tip de lactate îi aleg

Medicii pediatri recomandă ca în primul an de viață să-i oferim copilului laptele matern sau formulă, deoarece acesta conține toate elementele nutriționale de care are el nevoie. În al doilea și al treilea an de viață laptele formulă de continuare este alegerea potrivită pentru el. Cât despre produse lactate, după începerea diversificării, pe la 7 luni putem introduce iaurtul cu 3,5 % grăsime și brânzica de casă preparată din lapte de vacă. După 10 luni poți introduce ricotta, urda și brânza de capră. Acestea au un gust aparte, au un conținut moderat de grăsimi, dar conțin proteine de bună calitate. Poți să pregătești cu ele plăcințele, budinci, paste sau combinații cu legume tăiate bucățele. Pe la 12 luni îi poți pregăti lui bebe preparate cu mozzarella sau brânză cottage, care au un conținut mai mare de grăsimi, dar au un gust discret, bine tolerat de cei mici.

Cum îl încurajezi să consume lactate

Unul din marele pericole ale divesrificării este neglijarea lactatelor. Multe mămici, înlocuiesc laptele și produsele asociate cu legume, fructe și carne. Apoi, când încearcă să le ofere celor mici un iaurt sau o bucată de brânză, constată cu surpindere că aceștia o refuză. Iată câteva sfaturi pentru ca puiul tău să consume lactatele de care are nevoie:

 1. Oferă-i porții mici de lapte sau lactate și nu insista să termine tot.
 2. Oferă-i laptele într-un lapte colorat sau care o cană special cu pai, ca să nu vadă cât de mult este.
 3. Lasă-l pe puiul tău să-și pună singur lapte sau iaurt în pahar.
 4. După masă sau la cină oferă-i mai degrabă un pahar cu lapte sau cu iaurt decât unul cu suc de fructe.
 5. Fii un exemplu și consumă tu lapte și produse lactate.
 6. Prepară-i deserturile cu produse lactate: iaurt, brânză dulce, smântână.

Necesar substanțe nutritive pe zi:

VÂRSTĂ CALCIU PROTEINE LIPIDE VITAMINA D
0-12 luni 360 mg 13 mg 30 g 25 mg
1-3 ani 500 mg 23 mg 40 g 10 mg
3-7 ani 700 mg 60 mg 50 g 10 mg
7-9 ani 900 mg 60 mg 60 g 15 mg
9-14 ani 1.200 mg 90 mg 70 g 15 mg

 

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.