Home / Copil / Când vorbirea întârzie…

Când vorbirea întârzie…

educatie-copil-mic

 

Toate vin la timpul lor. Chiar dacă scrie în cărţi că micuţul tău ar fi trebuit să vorbească deja la vârsta lui, nu te speria. Fiecare copil are ritmul lui de dezvoltare.

De ce nu vorbeşte?

Ai un copil care întârzie să vorbească şi asta te face să-i aminteşti în fiecare clipă de mica lui problemă? În primul rând, nu faci bine. Apoi, ar trenui să le asculţi pe mămicile cu experienţă, care îţi vor spune cât au aşteptat ele prima conversaţie cu micuţii lor.  S-ar putea să te surprindă, dar, dacă puiul tău se bâlbâie sau nu pronunţă anumite consone, nu-i nimic anormal. Ai răbdare și, la nevoie, apeleayă la un logoped. Și nu uita că optimismul şi dragostea părinţilor fac mai mult decât orice terapie.

Şi totuşi când?

Dezvoltarea limbajului are loc între 1 an şi jumătate şi 3 ani. Fetiţele vorbesc mai repede şi mai uşor decât băieţeii. Cu toate acestea, calendarul de dezvoltare a vorbirii este unicat pentru fiecare copil, iar anumiţi factori o pot întârzia. De exemplu, este important de observat dacă micuţul doar nu vorbeşte sau dacă nu înțelege ce i se spune. E de aşteptat ca cei care nu vorbesc, dar gesticulează să recupereze rapid. Uneori progresul este mai greu de sesizat, dar faptul că găsesc noi întrebuinţări şi intonaţii pentru cuvinte este încurajator.

Ce spune logopedul

·         Când copilul nu vorbeşte până la 3 ani, are nevoie neapărat de un logoped şi poate chiar de un medic ORL-ist, pentru teste de auz. La micuţii cu întârziere de limbaj care ajunge la vârsta de 5 ani şi nu a urmat o terapie logopedică, creşte riscul de a face dislexie sau disgrafie. Problemele se vor acumula în direcţia articulării sunetelor şi în cea a însuşirii limbajului.

About Viorica Rusu

One comment

  1. Sunt total de acord. Primul copil, fetita, a vorbit foarte devreme, la 3 ani deja ne spunea poezii si povestea absolut tot ce se intampla la gradinita. Al doilea copil, baietelul, a inceput abia de curand, la aproape 3 ani sa se exprime in propozitii, pana acum toti cunoscutii se mirau, vaaaai, baiat mare si nu vorbeste!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.