Home / Copil / Alimentatie / Când e timpul pentru o înghețată?

Când e timpul pentru o înghețată?

 

BBB126-Fruit-Popsicles-Thumbnail-v.1

Când temperaturile se apropie de 40°C, este greu să-i ținem pe cei mici departe de o înghețată dulce și răcoroasă. Care este vârsta la care le putem oferi celor mici o înghețată și care sunt variantele cele mai sănătoase?

Dacă până mai ieri înghețata era sinonim cu soare și vacanță, de cum devenim părinți ea devine un fel de inamici public din cauza conținutului ridicat de zahăr, grăsimi și aditivi. E timpul să fim mai relaxați să le oferim copiilor noștri acest desert atât de iubit, nu înainte să trecem în revistă care sunt cele mai importante criterii privind alegerea sau prepararea lui.

Începând cu ce vârstă?
Evident că nu-i putem oferi unui copil până la vârsta de 2 ani să mănânce o înghețată întreagă deoarece alimentele foarte reci îi pot perturba digestia sau îi pot provoca afecțiuni ale gâtului. Poți însă, începând cu 18 luni, să-i dai să guste câte o jumătate de linguriță de sorbet sau înghețată de iaurt cu fructe preparate în casă, lăsată 15-20 de minute să se încălzească. Spune-i ”Gustă, e rece” și așa el va asocia acest nou cuvânt cu senzația rece pe care o simte. Poți să-l lași să atingă înghețata pentru că la această vârstă atingerea este o modalitate prin care el descoperă textura mâncării.

În ce cantitate?

După vârsta de 3-4 ani, când remarci că puiul tău nu mai este sensibil la rece, poți să-i oferi 50-100 ml de înghețată, preparată în casă de preferință. Acest desert înghețat este un mic răsfăț gurmand ocazional de care toți copiii ar trebui să se bucure. E important însă să i-l oferi doar o dată pe zi sau chiar la două zile, la gustarea de dimineață sau ca desert, după prânz.

Ce tip alegem?

Ideal ar fi să pregătim înghețata în casă, iar printre cel mai sănătoase se numără așa-zisele ”Frozen Yogurt”, adică iaurturi înghețate, sau sorbeturi, înghețatele preparate din fructe pasate și puțin zahăr. După ce le pregătim, le putem pune în acele forme speciale pe care le găsim în supermarket și care au aproximativ 100 g de compoziție lichidă. Dacă suntem în oraș sau în parc, poți alege înghețatele cu fructe, de mai mici dimensiuni, dar înainte citește cu mare atenție eticheta.

Cu ochii pe etichetă

Cu cât înghețata are mai multe culori și are o formă mai specială, cu atât copilul tău o va dori mai mult. Mai ales dacă este presărată și cu bomboane sau bucățele de ciocolată. E bine să le ocolim pe cât de mult posibil pe cele viu colorate pentru că acestea au și cei mai mulți aditivi și conservanți. Culoarea lor vie este dată de coloranții azoici, care dau acea nuanță intensă înghețatei și-i conferă o mai bună conservare. Îi regăsești de asemenea în bomboane, dulciurile viu colorate, ciocolate și sucuri carbogazoase, dar sunt folosiți și în industria textilă și a vopselurilor. Citește cu atenție eticheta și ocolește-le pe cele pe care găsești următoarele denumiri: E 102, E 104, E 110, E 122, E 124, E 129.

Trucuri pentru o înghețată sănătoasă și cremoasă

  1. Pentru a obține o înghețată clasică cremoasă este bine ca laptele și smântâna să aibă un procent maxim de grăsime.
  2. Zahărul întârzie cristalizarea, coboară punctul de congelare a înghețatei și diminuează cantitatea de cristale care se formează în înghețată, dar e bine să fii ponderată în folosirea lui.
  3. Mierea estre o alternativă foarte sănătoasă pentru prepararea înghețatelor, în special a celor cu iaurt și fructe. Trebuie să diminuezi cu 20% cantitatea de miere, pentru că este mult mai dulce și mai calorică decât zahărul.
  4. Pentru o compoziție pufoasă poți adăuga albușurile bătute spumă pe baie de aburi. Ele vor conferi înghețatei o textură aerată și fină.
  5. Folosește smântână sau iaurt cu un procent maxim de grăsime. Cu cât aceasta conține mai multă grăsime, cu atât se vor forma mai puține cristale de gheață. Poți folosi de asemenea mascarpone pentru înghețata de cacao sau cea de vanilie.

 

 

 

 

 

 

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.