Home / Viata de familie / Jurnal de tatic / Bio, de la fantezie la necesitate

Bio, de la fantezie la necesitate

de Ionuț Bonoiu, redactor-șef Forbes România

Nu am fost niciodată prea înclinat să fac eforturi pentru a mânca sănătos. E drept, nu am făcut nici excese deosebite – sunt nefumător și nici nu aveam o predispoziție pentru consum exagerat de cafea sau alcool.

Așa că, recunosc, mi s-a părut în permanență o fiță ideea de regim vegetarian (de la varianta mai relaxată lacto-ovo și până la varianta extremă raw-vegan) sau orice alt fel de regim alimentar. Cu atât mai absurdă mi s-a părut fuga nebunească după produsele bio, mai ales în contextul în care certificările, în cele mai multe cazuri, sunt sublime, dar lipsesc cu desăvârșire.

Perspectiva mi s-a schimbat fundamental o dată cu apariția juniorului. Până la urmă, ce părinte nu vrea să ofere copilului său ce-i mai bun?

Și iată cum am intrat în febra bio în urmă cu câteva luni, în perioada în care ne pregăteam de diversificare. De unde cumpăr? Faptul că plătesc cu 40%-80% mai mult decât produsele obișnuite îmi garantează o calitate mai ridicată sau sunt doar unul dintre cei tot mai mulți care cred că orice zboară se mănâncă? E suficient să scrie bio cu litere mari ca să fie vorba de produse bio veritabile? Au certificat sau nu? Dar ce înseamnă de fapt certificatul, dacă l-au luat cu șpagă?

Am descoperit în ultimele luni o mulțime de magazine online, câteva magazine “offline” (în malluri sau spații stradale) cu nume cu rezonanțe ecologice, dar și magazine care vând la un loc iaurt bio cu sortimente obișnuite de brânză Făgăraș. Am descoperit “cornere” bio în marile lanțuri de supermarketuri, unde sunt în mare măsură produse din import.

Am descoperit rude și vecini/prieteni cu rude la țară care cresc animale și se jură că le cresc sănătos. Argumentul lor este că nu au bani să cumpere hrană modificată genetic, însă tocmai hrana ieftină este de multe ori cea plină de antibiotice și substanțe chimice care alterează ideea de animale sănătoase.

Am descoperit oameni care și-au dezvoltat propriile afaceri din necesitate, adică au câteva hectare sau chiar mai mult, pe care le cultivă și își vând produsele online. Furnizorul nostru de fructe și legume este un astfel de domn, ai cărui abonați suntem și pe a cărui listă am intrat după ce s-a eliberat un loc. Pentru lactate există deja o ofertă bogată de produse din carne de capră și chiar dacă produsele bio din această gamă sunt greu de găsit, faptul că laptele de capră este mai puțin alergen și are o structură apropiată de laptele de mamă conferă un confort psihic oricărui părinte. Carnea de curcan o luăm de la o vecină a soacrei mele, care îi livrează cerealele cu care sunt hrănite animalele. Nu am găsit încă un furnizor de încredere pentru pește, dar trebuie în scurt timp să luăm o decizie, deoarece se apropie momentul în care vom introduce și acest produs în alimentație.

Practic, după aproape jumătate de an de căutări am găsit o mulțime de răspunsuri la întrebările legate de “fenomenul bio”, dar am la fel de multe întrebări fără răspuns. Dincolo de orice, să cumperi pentru copil un produs bio înseamnă să îi acorzi încrederea ta unei persoane sau companii.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.