Home / Bebelus / Bilanţul primului an de viață

Bilanţul primului an de viață

shutterstock_154409174

 

Puiul tău are acum un an de viaţă, iar asta înseamnă enorm, chiar dacă cele douăsprezece luni au trecut cu o viteză ameţiotoare. Acum nu numai că stă în picioare, dar curios din fire, face câţiva paşi ca să ajungă la obiectele pe care şi le doreşte. Mai şi cade, dar totul face parte din evenimentele perioadei. Pentru a-şi ţine echilibrul, acum merge puţin crăcănat şi chiar pe vârfuri, uneori împiedicându-se. Nu te grăbi să-l încalţi cu ghetuţe. Până când se va simţi bine pe propriile picioare, are nevoie să simtă podeaua sub tălpi şi să-şi adapteze postura la poziţia verticală.

 Abilităţi psihomotorii

 Orice obiect devine pentru copil cea mai interesantă jucărie. De la cutii ambalaje până la oale şi tigăi. Curiozitatea îl face să deschidă toate uşile, să apese butoanele şi tastele, să tragă obiecte de masă şi câte şi mai câte. Îi plac jucăriile care se mişcă, scot sunete, au lumini colorate. Puiul tău se concentrează mai mult asupra unei activităţi, se joacă în linişte, analizează detaliile obiectelor. Are acum o mai mare abilitate de a apuca obiecte mici cu degetele şi poate duce la gură linguriţa cu mai mare precizie. Vrea să mănânce singur, dar mâncarea nu ajunge totdeauna în gură.  

 Achiziţiile lunii

  •  stă în picioruşe fără sprijin;
  •  face primii paşi fără ajutor;
  •  este foarte curios şi are iniţiativă;
  •  descoperă noi jocuri, mai complicate;
  •  se joacă singur 5-7 minute;
  • plânge la despărţirea de mami;
  • răspunde prompt la comenzi simple. Ţine linguriţa în mână şi vrea să mănânce singur.

 Limbajul

Copilul de un an rosteşte corect câteva cuvinte, printre care mami şi tati. Pe altele le stâlceşte, dar îşi îmbogăţeşte treptat vocabularul. Imită sunetele şi onomatopeele pe care le aude, cântă cu frânturi de cuvinte ori lalalizând, repetă după mama mici versuri. Înţelege mult mai multe cuvinte decât rosteşte. Ştie să arate părţile corpului, când este întrebat, spune da sau nu, chamă adulţii şi copiii pe „limba‟ lui.

Ritualuri

La un an, copilul poate fi obişnuit să participe la ritualul dinainte de culcare (citirea poveştii)  sau dinaintea meselor (spălatul pe mâini, baveţica, aşezarea în scaunul de masă). Nu depăşi ora la care se culcă de obicei! Îi plac ritualurile, aşa că este capabil să-i aducă papucii lui tati când soseşte acasă.  

 Parametrii normali

 La un an, copilul tău are nevoie de 13 ore de somn, dintre care 10-11în timpul nopţii şi 2 în timpul zilei. Acum, şi-a triplat greutatea de la naştere şi a crescut aproape 25 cm în înălţime. Pe viitor, ritmul lui de creştere va fi ceva mai lent: va lua anual în greutate doar 2,5-3 kg şi se va înălţa cu 10-12 cm. Are 5-6 dinţişori şi mai are de suferit până să-i iasă toţi. Ai grijă să nu-i lipsească inelele de cauciuc pentru dentiţie.

 Alimentaţie

 În principiu, la un an bebeluşul se apropie din ce în ce mai mult de alimentaţia părinţilor. Are voie să mănânce un ou întreg, lapte de vacă şi încă alte bunătăţi interzise până acum din cauza riscului crescut de alergii. Regulile de introducere a lor în alimentaţie sunt identice cu cele pe care le-ai aplicat la începutul diversificării. Alune, cacao, ciocolată – toate sunt alergenice şi ar fi bine să nu i le dai înainte de doi ani.

 

 

About Viorica Rusu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.