Home / Bebelus / Alaptare / Alergie la proteina laptelui de vacă

Alergie la proteina laptelui de vacă

Alergia la proteina laptelui de vaca. S-a înregistrat o creștere îngrijorătoare a numărului de copii care sunt alergici la proteina laptelui de vacă. Această tulburare este foarte greu de diagnosticat și, de cele mai multe ori, este cauza eczemelor și a refluxului gastroesofagian. Cum afli dacă este alergie la proteina de lapte și cum tratezi această afecțiune, vei afla imediat.

Proteina din laptele de vacă este de multe ori prima proteină provenită dintr-o altă sursă cu care este hrănit nou-născutul. Din acest motiv alergia la proteina de lapte este cea mai frecventă alergie alimentară pe care o întâlnim în cazul bebelușilor și copiilor mici. 75% dintre copii se vindecă de această alergie când ating vârsta de 2 ani și 90% dintre ei când ajung la 3 ani.

Diagnosticul este dificil

Problema în cazul alergiei la proteina de lapte este faptul că ea se poate manifesta diferit, în funcție de vârsta copilului și de terenul alergic familial. Pot fi reacții imediate, la câteva minute după ce puiul tău a băut lapte: urticarie, respirație șuierătoare,  vomă (în jet). Dar pot de asemenea apărea și reacții târzii, după mai multe ore: colici, eczemă și probleme respiratorii. De altfel, peste 40% din cazurile de reflux gastro-esofagian la bebeluși și o mare parte din cei care au dermatită atopică sunt diagnosticați cu alergie la proteina laptelui de vacă.

Cum o previi

În cazul bebelușilor cu risc crescut, adică a celor care au un teren familial alergic, prevenirea alergiei ar fi foarte utilă. Măsurile de prevenție sunt foarte simple. În primul rând, specialiștii le recomandă viitoarelor mămici care au un istoric alergic în familie să suprime din alimentație toate alimentele cu un potențial alergen puternic (arahide, căpșuni, crustacee).  Apoi, e bine ca bebelușul să fie alăptat exclusiv la sân în primele 6 luni și în toată această perioadă mama să evite să mănânce alimentele mai sus-amintite. Dacă mama nu poate alăpta, există o serie întreagă de tipuri de lapte formulă HA (hipoalergene). 

Atenție, formulele de lapte cu soia nu sunt recomandate de pediatri în primele 6 luni de viață, tocmai pentru că și soia conține substanțe alergene.  E important de asemenea să nu începi diversificarea înainte de 5-6 luni și să nu introduci în alimentația bebelușului tău ouă și pește înainte de un an și arahide (nuci, fistic, migdale etc.) și crustacee înainte de 4-5 ani. Atenție, vorbim aici de copiii care au un teren familial alergic.

Cum o tratezi

Singurul tratament la acest tip de alergie este eliminarea proteinei din alimentația de zi cu zi și utilizarea unor formule de lapte speciale care nu conțin acest tip de proteină.  Dacă vei gusta vreodată din ele, vei vedea că au un gust amar, dar bebelușii îl tolerează  mai bine deoarece este sățios și nu-i provoacă probleme digestive. 

Nu te îngrijora dacă simptomele nu dispar imediat după ce ai înlocuit formula de lapte. E nevoie să treacă două trei săptămâni între schimbarea formulei de lapte și dispariția completă a simptomelor digestive și dermatologice ale alergiei.

Când reintroduci laptele

Cea mai bună veste pentru părinții ai căror copiii suferă din cauza acestei alergii este că aceasta dispare după primul an de viață. Deci laptele poate fi reintrodus în alimentație după un an, dar este important ca medicul pediatru să supravegheze constant nivelul de IgE.

Aceștia sunt anticorpi specifici care anunță o dereglare a sistemului imunitar, iar un nivel ridicat al acestora indică reacția alergică a organismului la proteina laptelui de vacă. E bine ca printre primele produse lactate introduse să fie un iaurt, deoarece fermentația modifică structura proteinei de lapte și ea este mai bine tolerată. Apoi pot fi introduse laptele ca atare, brânza, cașcavalul etc.

Dacă puiul tău nu a făcut o reacție alergică (diaree, vomă etc.) atunci încerci din nou peste 3 luni. Chiar și dacă de data aceasta ai avut o altă reacție alergică, nu renunța. Repetă experiența o dată la șase luni, până vei observa că puiul tău tolerează bine lactatele.

Ce surse alternative de calciu ai

În primele luni de viață laptele matern sau laptele formulă special îi furnizează bebelușului tău cantitatea de calciu de care are nevoie. Din momentul diversificării există numeroase alimente ce conțin calciu și pe care i le poți introduce în meniul de zi cu zi: spanac (168 mg/100 g), sardine (400 mg /100 g), broccoli (76 mg/100 g), fasole verde (60 mg/100 g). E important însă să-i dai zilnic și un supliment de vitamina D pentru o optimă asimilare a calciului.

Pe lângă acest articol despre alergia la proteina laptelui de vaca îți mai recomandăm și Cum sa adaptezi retetele in functie de alergii.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.