Tu ce fel de copil ai? Mofturos sau gurmand? Ca părinte îți faci griji dacă nu are poftă de mâncare, dar și dacă mănâncă foarte mult. Știm noi, oare, cum să gestionăm pofta micilor gurmanzi sau a mofturoșilor?
Știm cât este de important să avem o alimentație bună pentru a ne menține sănătatea corpului și a minții. Acest lucru este și mai important pentru copiii mici care sunt în continuă dezvoltare. Aproximativ un sfert dintre părinți declară că au un copil care este foarte mofturos la masă și nu prea mănâncă mai deloc, în timp ce de partea cealaltă procentul copiilor supraponderali crește într-un ritm îngrijorător! Cum știm dacă copilul nostru mănâncă suficient sau prea mult și ce putem face pentru a-l învăța obiceiuri alimentare mai bune? O parte din răspunsuri le găsiți mai jos.
Copilul-mofturos
Există mai multe motive pentru care un copil poate să nu aibă un apetit deosebit, majoritatea fiind temporare, cum ar fi starea de spirit, oboseala sau nivelul de activitate fizică. Unii copii au un apetit natural mai scăzut, dar nevoile lor nutriționale sunt satisfăcute cu puținul pe care îl mănâncă. Acest lucru se datorează faptului că fiecare copil are o rată de creștere personală care influențează pofta de mâncare.
În plus, copiii au capacitatea de a recunoaște natural semnele foamei și sațietatea și este important să le respectăm pentru a nu denatura aceste semnale. Important este să crească frumos și sănătos, chiar dacă este un mofturos și cantitatea de mâncare este mică.
Sfaturi și trucuri pentru micul mofturos
- Copiii sunt curioși prin natură și de aceea ar trebui să explorezi acest lucru, implicându-l în pregătirea meselor și făcându-l să descopere alimente nutritive și hrănitoare, servite într-un mod distractiv.
- Oferă-i fructe proaspete în loc de sucuri, apă între mese și lapte după mese.
- Încearcă să stabilești un program regulat pentru mese și gustări, astfel încât copilul să anticipeze aceste momente și să nu fie surprins în mijlocul jocului.
- Lasă-ți copilul să controleze ceea ce mănâncă. De exemplu, poți alege calitatea mâncării, dar lasă-l să decidă cât de mult își dorește acea mâncare.
- Nu forța copilul să termine tot din farfurie, el poate dezvolta obiceiuri proaste și o relație nesănătoasă cu mâncarea.
- Nu acorda pedepse sau recompense legate de mâncare.
- Dacă copilului tău nu-i place un aliment, servește-i altceva care-i place.
- Ultimele cercetări arată că este dăunător să privăm copiii de desert, deoarece acest lucru încurajează percepția că desertul este o recompensă. În schimb, deserturile dulci ar trebui să fie limitate la maximum două pe săptămână, iar fructele și iaurturile trebuie servite la alte mese.
Copilul-gurmand
Copilul tău mănâncă mult și orice și acest lucru te îngrijorează? La fel ca și copilul care mănâncă puțin, acest apetit se poate datora faptului că propriile sale nevoi nutriționale sunt mai mari sau este o situație temporară, cum ar fi creșterea sau o activitate fizică sporită. Este, de asemenea, posibil ca acest comportament să fie cauzat de o problemă cu care se confruntă copilul, cum ar fi emoțiile sau nerecunoașterea corectă a semnalelor de sațietate.
Indiferent de motivul apetitului său, există mai multe strategii pe care le poți utiliza pentru a te asigura că puiul tău poate avea un mediu alimentar corect și sănătos, astfel încât acesta să învețe să facă alegeri bune.
Alegeri
- Nu uita că trebuie să respecți întotdeauna semnele foamei și sațietatea unui copil. Întrucât este în creștere și are cerințe nutritive ridicate, nu perturba aceste semnale pe termen lung.
- Tu ai controlul alimentelor pe care el le consumă. Nu cumpăra ceea ce nu trebuie. La fel cum nici noi nu rezistăm dacă știm că avem în dulap o ciocolată, nu putem învinovăți un copil că vrea să mănânce prăjitură în loc de fructe dacă o are în frigider. Acesta este motivul pentru care este important să faci alegeri alimentare sănătoase și variate atunci când mergi la cumpărături.
- Tu trebuie să fii un exemplu.
- Unii copii mănâncă mult pentru că mănâncă foarte repede! Învață-l să mănânce încet, să mestece bine și să se bucure de aroma mâncării.
- Controlează mărimile porțiilor și restricționează alimentele care conțin grăsimi nesănătoase și zahăr.
- Dacă nu te descurci, consultă un nutriționist, care te poate ajuta să determini dacă aportul alimentar al copilului tău este potrivit pentru nevoile sale și care îți poate oferi sfaturi despre cum să-i îmbunătățești dieta.
Mai poți citi și Drumul spre OBEZITATE este pavat cu cele mai bune intenții