Home / Bebelus / Alimentatie / Adevărat sau fals despre alergiile alimentare

Adevărat sau fals despre alergiile alimentare

Poţi fi alergic din fragedă copilărie şi să duci această afecţiune toată viaţa. Acesta este adevărul. Ce trebuie să ştie o mămică despre alergiile alimentare, destul de frecvente la copii? Iată câteva informaţii necesare.

Cum recunoşti alergia alimentară

Cele mai frecvente simptome sunt urticariile. La copiii până în 3 ani, alergiile se pot manifesta prin eritem fesier, care afectează pielea acoperită de scutece. Alte simptome sunt ochii roşii, înlăcrimaţi, nas care curge, umflarea buzelor, a limbii, iar în cazuri grave vomă şi diaree.

Sfatul medicului

„Hrănirea bebelușilor exclusiv la sân, diversificarea lentă, după vârsta de 4-6 luni, introducerea întârziată a alimentelor înalt alergenice, sunt în continuare considerate măsuri de folos în prevenirea instalării alergiilor alimentare și a atopiei. Formulele de lapte modificate, parțial sau extensiv hidrolizate pot avea un rol protector în grupa de copii considerați la risc pentru dezvoltarea bolilor alergice (istoric familial relevant). Alimentele corelate mai frecvent cu manifestările clinice de alergie la copii sunt: laptele de vacă, oul, soia, grâul, peștele, alunele, arahidele și lista poate continua.“  Camelia Berghea, medic alergolog, Spitalul Clinic Alexandru Obregia

Alergiile se pot declanşa la orice vârstă

ADEVĂRAT. Chiar dacă alergiile alimentare ating de trei ori mai mulţi copii decât adulţi şi intervin mai ales în primele şase luni de viaţă, ele pot apărea la orice vârstă. Şi nu poţi face nimic să te protejezi. Reţine un lucru important: intoleranţa alimentară sau alergia alimentară înseamnă acelaşi lucru.

Nu sunt afecţiuni grave

FALS.  În intoleranţa la lactoză sau la gluten, durerile de burtă sunt semnele „clasice“, apoi diareea, flatulaţia, dar ele nu prezintă un risc vital. În schimb, celelalte alergii, în care sistemul imunitar răspunde puternic unui alergen considerat „străin“, pot fi foarte grave. În formele cele mai severe, pot pune viaţa în pericol.

Bebe este alergic la ou 

ADEVĂRAT.  Alergia se declanşează şi înainte de vârsta de şase luni. Bebeluşul care nu bea decât lapte de mamă poate avea un test pozitiv la ou, chiar dacă n-a mâncat niciodată alimentul cu pricina. De ce? Simplu!  Pentru că în viaţa intrauterină, el s-a confruntat cu acest alergen, prin alimentaţia mamei. O alergie alimentară poate ascunde o alta.

Copiii pot face alergii „încrucișate“ 

ADEVĂRAT. O persoană reactivă la un anumit alergen poate să reacţioneze şi la alte substanţe chimic apropiate de alergenul „vinovat“. Cazul cel mai frecvent asociat unei alergii la fructe este acela al alergiei la polen. De exemplu, cine este sensibil la mesteacăn, va fi şi la mere, cine reacţionează la graminee, va fi alergic la roşii, iar cine nu suportă părul de pisică, poate fi la fel de afectat de carnea de porc. Aceste alergii „încrucişate“ sunt din ce în ce mai frecvente.

Cea mai frecventă alergie, la arahide 

FALS. Este cert că unul dintre alimentele cu cel mai mare potenţial în declanşarea alergiilor îl reprezintă arahidele, dar pe aceeaşi poziţie se situează albuşul de ou şi laptele de vacă.  Urmează peştele, fructele de mare, kiwi, căpşunile, fragii, alunele de pădure, bananele, avocado, castanele comestibile, feniculul. Această listă se completează mai nou cu laptele de capră şi seminţele de susan.

Alergiile alimentare nu pot fi evitate

FALS. Având în vedere că 90% din alergiile alimentare sunt provocate de ouă, lapte, arahide, grâu, soia, nuci, peşte (ton, somon, cod), crustacee (homar, creveţi), fructe (căpşuni, kiwi), alergiile alimentare pot fi prevenite, excluzând aceste alimente din meniul copilului.

Reacţiile alergice apar imediat

FALS. Unele alergii alimentare apar la câteva minute după ingerarea alimentului alergen, altele după trei ore de la absorbţia alimentelor în organism. Unele alergii apar chiar după două zile de la consumarea alimentului care le-a declanşat.

După vârsta de 1 an copiii au voie căpşune

FALS. Înainte să introduci căpşunile în alimentaţia puiului tău, trebuie să-ți întrebi medicul pediatru. În general, specialiștii recomandă mămicilor să nu dea bebeluşilor aceste fructe decât după primul an de viaţă, însă raportul Academiei Americane Pediatrice cere amânarea până la vârsta de 2 ani. Dacă micuţul tău face alergii la alte alimente sau există în familie un istoric de alergii alimentare, este bine să eviţi introducerea lor în alimentaţie până după 2 ani.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.