
Mai multe recomandări pentru cresterea bebelusului s-au schimbat în timp. Am făcut un mic bilanț și te lăsăm pe tine să verifici dacă cunoștințele tale sunt actualizate!
CORDONUL OMBILICAL
Când se naște un bebeluș, cordonul ombilical este tăiat și personalul medical îl prinde cu o mică clemă la capăt, care rămâne așa până când ombilicul se usucă și cade în zilele următoare.
Înainte
Se
spunea că nou-născutului nu trebuie să-i
faci baie până nu-i cade buricul și de obicei era șters cu un prosop moale ud. În
acest fel se menținea cordonul uscat până când cădea.
Acum
Poți să-i faci baie bebelușului înainte ca ombilicul să cadă, doar că trebuie să ai grijă să-l usuci ușor după baie și să pliezi scutecul sub clemă pentru a nu reține umezeala și pentru a evita iritarea.
POZIȚIA DE A DORMI
Poziția bebelușului atunci când doarme este probabil recomandarea care s-a schimbat cel mai mult de-a lungul anilor.
Înainte
Era recomandat să așezi copilul pe burtă în momentul în care îl
culci și să nu-l așezi
niciodată pe spate pentru a evita sufocarea în caz de regurgitare. Apoi s-a revenit și bebelușii erau așezați pe părți, susținuți de perne pentru a dormi în siguranță.
Acum
Deoarece studiile au confirmat că bebelușii care dorm întotdeauna pe spate au un risc mai mic de sindrom de moarte subită a sugarului, acum se recomandă ca bebelușii să doarmă mai ales pe spate, pe o suprafață plană.
CREMA SOLARĂ
Protecțiile solare conțin anumite substanțe chimice care formează o barieră de protecție și previn arsurile solare.
Înainte
Bebelușilor cu vârsta sub 6 luni li se
interzicea aplicarea de creme cu protecție solară deoarece pielea lor foarte subțire și
permeabilă absorbea aceste substanțe chimice.
Acum
Recomandarea este de a ține bebelușii la umbră cât mai mult posibil și de a purta pălării, dar dacă totuși se întâmplă să-l expuneți la soare, este recomandat să aplici protecție solară în cantități mici pe pielea celui mic (față, mâini, picioare).
ALIMENTE
Una dintre cele mai importante probleme din întreaga noastră viață este mâncarea. Până la vârsta de 6 luni, alăptarea exclusivă este recomandată de OMS. După această vârstă, se recomandă suplimentarea alăptării cu alimente solide proaspete și sănătoase. Ordinea introducerii lor și precauția cu privire la alergeni s-au schimbat în ultimii ani.
Înainte
Trebuia să amâni introducerea anumitor alimente, cum ar fi ouă
întregi, și să oferi alimentele într-o ordine specifică: cereale, apoi legume,
fructe și carne.
Acum
Mâncarea poate fi dată în orice ordine, la recomandarea medicului pediatru, care cunoaște cel mai bine copilul, știe ce nevoi nutriționale are.
SCAUN AUTO
Legat de scaunul auto, părinții au parte de foarte multe modele și recomandări. Trebuie să alegi varianta cea mai potrivită, să-l instalezi în siguranță și să-l așezi în direcția corectă. Această ultimă recomandare s-a schimbat recent.
Înainte
Se
așeza scaunul bebelușului cu fața spre partea din față a mașinii.
Acum
Copilul trebuie să stea cu fața spre spatele mașinii cât mai mult posibil, deoarece aceasta este cea mai sigură poziție în caz de impact, spun specialiștii.
Poti citi si despre 5 intrebari si raspunsuri despre baia bebelusului.