Home / Bebelus / 5 practici care s-au schimbat în creșterea bebelușului

5 practici care s-au schimbat în creșterea bebelușului

cresterea bebelusului

Mai multe recomandări pentru cresterea bebelusului s-au schimbat în timp. Am făcut un mic bilanț și te lăsăm pe tine să verifici dacă cunoștințele tale sunt actualizate!

CORDONUL OMBILICAL

Când se naște un bebeluș, cordonul ombilical este tăiat și personalul medical îl prinde cu o mică clemă la capăt, care rămâne așa până când ombilicul se usucă și cade în zilele următoare.

Înainte
Se spunea că nou-născutului nu trebuie să-i faci baie până nu-i cade buricul și de obicei era șters cu un prosop moale ud. În acest fel se menținea cordonul uscat până când cădea.

Acum

Poți să-i faci baie bebelușului înainte ca ombilicul să cadă, doar că trebuie să ai grijă să-l usuci ușor după baie și să pliezi scutecul sub clemă pentru a nu reține umezeala și pentru a evita iritarea.

POZIȚIA DE A DORMI

Poziția bebelușului atunci când doarme este probabil recomandarea care s-a schimbat cel mai mult de-a lungul anilor.

Înainte
Era recomandat să așezi copilul pe burtă în momentul în care îl culci și să nu-l așezi niciodată pe spate pentru a evita sufocarea în caz de regurgitare. Apoi s-a revenit și bebelușii erau așezați pe părți, susținuți de perne pentru a dormi în siguranță.

Acum

Deoarece studiile au confirmat că bebelușii care dorm întotdeauna pe spate au un risc mai mic de sindrom de moarte subită a sugarului, acum se recomandă ca bebelușii să doarmă mai ales pe spate, pe o suprafață plană.

CREMA SOLARĂ

Protecțiile solare conțin anumite substanțe chimice care formează o barieră de protecție și previn arsurile solare.  

Înainte
Bebelușilor cu vârsta sub 6 luni li se interzicea aplicarea de creme cu protecție solară deoarece pielea lor foarte subțire și permeabilă absorbea aceste substanțe chimice.

Acum

Recomandarea este de a ține bebelușii la umbră cât mai mult posibil și de a purta pălării, dar dacă totuși se întâmplă să-l expuneți la soare, este recomandat să aplici protecție solară în cantități mici pe pielea celui mic (față, mâini, picioare).

ALIMENTE

Una dintre cele mai importante probleme din întreaga noastră viață este mâncarea. Până la vârsta de 6 luni, alăptarea exclusivă este recomandată de OMS. După această vârstă, se recomandă suplimentarea alăptării cu alimente solide proaspete și sănătoase. Ordinea introducerii lor și precauția cu privire la alergeni s-au schimbat în ultimii ani.

Înainte
Trebuia să amâni introducerea anumitor alimente, cum ar fi ouă întregi, și să oferi alimentele într-o ordine specifică: cereale, apoi legume, fructe și carne.

Acum

Mâncarea poate fi dată în orice ordine, la recomandarea medicului pediatru, care cunoaște cel mai bine copilul, știe ce nevoi nutriționale are.

SCAUN AUTO

Legat de scaunul auto, părinții au parte de foarte multe modele și recomandări. Trebuie să alegi varianta cea mai potrivită, să-l instalezi în siguranță și să-l așezi în direcția corectă. Această ultimă recomandare s-a schimbat recent.

Înainte
Se așeza scaunul bebelușului cu fața spre partea din față a mașinii.

Acum

Copilul trebuie să stea cu fața spre spatele mașinii cât mai mult posibil, deoarece aceasta este cea mai sigură poziție în caz de impact, spun specialiștii.

Poti citi si despre 5 intrebari si raspunsuri despre baia bebelusului.About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.