Home / Bebelus / Alimentatie / 10 reguli de aur pentru o diversificare reușită

10 reguli de aur pentru o diversificare reușită

shutterstock_278699168

Pentru un bebeluș, tranziția de la laptele matern la alimentele solide este o etapă importantă. La 6 luni nevoile nutriționale se schimbă și putem începe diversificarea . Iată cele 10 reguli de aur care te vor ajuta să lărgești paleta de arome, gusturi și texturi în alimentația bebelușului tău.

Diversificarea alimentară se face în mai multe etape și trebuie să alegi momentul potrivit, la sfatul medicului pediatru, în funcție de ritmul de creștere și de greutatea copilului. Dacă o începi prea devreme sau prea târziu, riscul de intoleranță alimentară sau de alergie crește foarte mult.  De la 6 luni nu  laptele matern/ formulă nu mai acoperă nevoile nutriționale și este timpul să începi introducerea alimentelor solide.

Regula nr 1: Fiecare are ritmul lui

Tranziția de lichid la o textură din ce în ce mai solidă nu este o etapă facilă pentru bebe.  Practic bebe trece de la gustul dulce al laptelui la gustul diferit al fructelor și legumelor fierte și pasate. Îi va lua timp să se obișnuiască cu gustul, textura și lingurița și să învețe să înghită cu ușurință. Unii bebeluși acceptă repede mâncarea solidă, alții preferă mai mult timp mâncarea lichidă.  Fiecare bebeluș are ritmul său.

Regula nr. 2: O linguriță doar pentru el

Alege o linguriță specială pentru etapa lui de vârstă, preferabil din silicon și mai mică, pentru a înghiți cu ușurință piureul și pentru a nu-i răni gingiile. Înainte de a-i apărea dinții, gingiile lui sunt foarte sensibile și dacă se rănesc nu va mai accepta ușor piureul.

Regula nr. 3:  Un singur aliment

La începutul diversificării, este important să nu grăbești lucrurile și să amesteci prea multe alimente la o masă. Pentru a detecta o alergie sau o intoleranță, este important să-i propui sugarului, mai ales în prima lună de diversificare, un singur aliment, într-o cantitate mică. Este important să aștepți 3-4 zile înainte de a-i oferi un alt aliment pentru a vedea toleranța lui digestivă.

Regula nr 4: Cantități adaptate

Una dintre fricile noastre de mămici este că bebe nu mănâncă suficient. Nu trebuie să uităm că un bebeluș are un stomac mare cât pumnul lui stâng. Aceasta este măsura la care trebuie să te raportezi atunci când îi pregătești un piure, nu farfuria din care tu mănânci. Nu uita că el nu este o persoană adultă. Încă din primele luni el știe să-și adapteze cantitatea de mâncare la nevoile pe care le are. Deci, ai încredere în el și nu-l forța să termine tot din farfurie.

Regula nr 5: Un program de masă

Unul din obiectivele diversificării alimentare este acela de a-i forma bebelușului un program de masă cu 4 mese de lapte și o masă de piure (de obicei cea de prânz). Structurându-i astfel mesele, reușește să adopte obiceiuri alimentare sănătoase de la cea mai fragedă vârstă și să evită ronțăielile dintre mese mai târziu.

Regula nr. 6:  Fin, mixat, bucățele
Bineînțeles, la începutul diversificării, optează pentru piureurile foarte fine și bine mixate. Dar de la  apariția primilor dinți, bebelușul tău va descoperi cât de diferite sunt texturile alimentelor. Așa că nu ezita să le variezi pe măsură ce bebe crește: piureuri pasate grosier cu furculița, supe în care pui legumele tăiate fin, salata de cubulețe de fructe etc.

Regula nr 7: Răbdare

Diversificarea este o etapă din descoperiri pentru bebe în care el trebuie să învețe să iubească gustul alimentelor și să aștepte cu nerăbdare ora mesei. Ai grijă să nu-l forțezi să mănânce alimentele care nu-i plac, să nu-l bruschezi la masă și nici să nu te panichezi când bebe se murdărește sau când împrăștie piureul prin bucătărie.

Regula nr. 8: Evită zahărul și sarea

Chiar dacă piureurile lui ți se par fade, trebuie să știi că el nu are experiența ta gustativă și nu percepe alimentele la fel ca tine. În plină perioadă de învățare a gustului, este important să nu adaugi sare sau zahăr în mâncărurile lui. Savoarea naturală a alimentelor va fi mai bine integrată în repertoriul de gust al lui bebe fără a le modifica cu sare sau zahăr.

Regula nr 9: Există și altceva în afară de lapte

Laptele rămâne principalul aliment în primul an de viață, însă este important să știi că după începerea diversificării trebuie să-i oferi și apă sau smoothie-uri de fructe preparate în casă. Apa este indispensabilă în diversificare, deoarece asigură hidratare și previne constipația. Sunt de preferat smoothie-urile în care punem fructele întregi pentru a profita din plin de beneficiile nutritive.

Regula nr 10: Ai grijă la prezentare

Indiferent de vârstă, copilul apreciază cu ochii, cercetează cu mirosul orice mâncare sau aliment. De asemenea, prezentarea farfuriei este un lucru care poate stimula interesul pentru un anume aliment: combinaţiile cu legume ori cu fructe, în forme amuzante şi în vase desenate cu personaje cunoscute poate fi secretul unei mese reuşite.

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.