Home / Bebelus / Zoom pe primii dințișori

Zoom pe primii dințișori

Bebe se trezește des în timpul nopții, mușcă tot ce prinde și are pusee de febră? Vei constata în curând că i-a apărut în gură prima „perluță”! Așa debutează perioada dentiției, o etapă importantă din viața bebelușului tău, dar delicată, deoarece este însoțită de câteva neplăceri. Iată tot ce ar trebui să știi ca să-l ajuți pe bebe să treacă cu bine peste ea!

6 luni, vârsta primilor dinţişori. Cel puţin aşa spun cărţile. Asta nu înseamnă că vor apărea fix la 6 luni. Unii bebeluși sunt mai precoce, iar în cazul altora putem aștepta chiar și până la 12 luni. De aceea, până la vârsta de 1 an nu ai de ce să te neliniștești dacă puiul tău nu are niciun dinte. Importante sunt ordinea apariției și simetria lor, nu cât de repede apar.

Bebe se poate naște cu un dinte

Este cazul unui copil din anul 2.000! Acesta poate deține o perluță la naștere, denumită și „dintele natal”. Genul acesta de dinte nu are rădăcină, așa că în general cade după câteva zile. Unii medicii îl înlătură pentru a nu fi înghițit accidental și a pune viața celui mic în pericol.

Cum descifrezi primele simptome

Puseele dentare sunt însoțite de mici indicii, mai mult sau mai puțin evidente, pe care, dacă știi să le descifrezi la timp, îl poți ajuta pe cel mic să treacă cu bine de această perioadă:

– are gingiile inflamate și roșii, o salivaţie abundentă, obrajii roșii, chiar stare febrilă

– suferă de tulburări de tranzit

– îi apare un eritem fesier

– și-a pierdut somnul și apetitul

De ce doare explozia dentară

Dinții bebelușii au început să crească încă din viața intrauterină: mugurii lor s-au format în interiorul gingiei. Când dinții încep să se dezvolte, pătrund în gingie porvocând iritație și inflamație. Dacă presiunea exercitată de jucăriile speciale pentru apariţia dentiţiei diminuează din senzația dureroasă, suptul la sân sau tetina au efect contrar, deoarece stimulează vascularizarea gingiei și întrețin inflamația.

Trucuri să-i alini durerea

Nu ezita să-l consolezi și să-l reconfortezi pe puiul tău atunci când un dințișor dă să-și facă apariția și nu-l lasă să doarmă. Iată câteva trucuri eficiente și sigure:

  • Oferă-i un inel din cauciuc sau din silicon (BPA free) ținut la frigider în prealabil. Ferește-te de cele care sunt umplute cu lichid, deoarece nu pot fi sterilizate și sunt nesigure pentru bebe.
  • Trece-i delicat peste gingii un cub de gheață.
  • Oferă-i apă un pic mai rece decât de obicei și alimente mai răcoaroase, nu foarte calde. Căldura întreține inflamația și iritația.
  • Pune-i o cojiţă de pâine la frigider și dă-i-o să o ronțăie.
  • Pediatrii nu recomandă legumele crude și tari pentru ameliorarea durerii, deoarece există riscul sufocării cu bucățelele care se rup.
  • De asemenea, specialiștii nu recomandă biscuiții speciali de dentiție pentru că au un conținut ridicat de zahăr și favorizează cariile dentare.

Există tratament?

Gelurile speciale pentru gingie conțin în general un anestezic local și un antiseptic, care acționează pentru a diminua durerea și a preveni infecțiile. Spală-te foarte bine pe mâini, dezinfectează-te, aplică puțin gel pe deget și freacă delicat gingiile puiului tău. Efectul analgezic va dura 20 de minute. Nu utiliza acest gel mai mult de 6 ori pe zi. Nu-l folosi înainte să alăptezi copilul sau să-i dai biberon. Efectul analgezic este destul de puternic și va reuși mai greu să sugă. În timpul nopții, dacă plânge și are febră, îi poți da o doză de Panadol sau de Nurofen pentru copii care să-i calmeze durerea. Este însă mai bine să ceri sfatul medicului pediatru înainte.

Pe când prima periuţă?

Medicii pediatri și stomatologi îi sfătuiesc pe părinți să acorde o îngrijire specială dentiţiei de lapte. Nu trebuie să-l dotăm pe bebe chiar de la primul dinţişor, cu periuță de dinți, pastă și toată trusa. Este suficient ca după apariția primei perluțe să-i curăţăm gura cu o compresă sterilă și puțină apă rece, o dată pe zi. Cea mai bună modalitate de prevenire a cariilor la vârstele mici este să nu –i oferi puiului tău biberonul cu lapte sau cu ceai/ suc dulce înainte de culcare. Mediul acid va stimula înmulțirea bacteriilor nocive. Putem vorbi de primul periat după apariția celor 20 de dințișori. Este important să alegi o periuță moale și o pastă de dinți cu fluor, deoarece această susbtanță întărește structura smalțului dinților.

Calendarul primilor dințișori

6-8 luni – primii doi incisivi de jos

8-10 luni – primii doi incisivi de sus

10-12 luni – cei doi incisivi secundari de sus

10-14 luni – cei doi incisivi secundari de jos

12 -18 luni –primii doi molari de sus și de jos

12-24 luni – cei doi canini de sus și de jos

20-30 de luni- cei doi molari secundari de sus și de jos

 

 

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.