Home / Sarcina luna de luna / Alimentatie / Vitamina B9, esențială pentru viitoarele mame!

Vitamina B9, esențială pentru viitoarele mame!

Vitamina B9, numită acid folic sau folat, este esențială pentru organismul uman de-a lungul întregii vieți, dar lcu atât mai mult la femeile însărcinate, unde are un rol absolut esențial în primele săptămâni de sarcină. Cu ajutorul unei diete adecvate și al suplimentelor alimentare, înainte și în timpul sarcinii, poți limita riscul de a avea deficiență de acid folic.

Dietă echilibrată

O dietă echilibrată este esențială pe perioada sarcinii, dar și înainte de concepție și în primele săptămâni de gestație. Acest lucru este valabil în special pentru aportul de vitamina B9. Acest lucru are un impact major în primele săptămâni de sarcină, timp în care majoritatea femeilor nu cunosc încă că sunt însărcinate!

O vitamină fundamentală

Vitamina B9 este un compus sintetizat de plante. Corpul uman nu știe cum să facă acest lucru și, prin urmare, trebuie să-l găsească în dietă. Rolul lui este extrem de important. Acționează asupra creșterii și divizării celulare și, prin urmare, asupra sintezei țesuturilor. De asemenea, participă la sinteza sângelui și a celulelor nervoase.

Deficitul de acid folic se manifestă prin tulburări digestive, palpitații, scăderi în greutate, dureri de cap, oboseală, eczeme și paloare.

Posibil risc de malformații

În timpul sarcinii, nevoia de vitamine B9 este foarte mare. Riscul de deficiență este real. Este chiar mai mare dacă femeia așteaptă gemeni, dacă sarcinile sunt una după alta sau dacă alăptează o perioadă mare de timp. Consecințele pentru copil sunt diferite în funcție de stadiul sarcinii, severitatea deficienței și sensibilitatea individuală a viitoarei mame. Această deficiență este deosebit de periculoasă în primele săptămâni de sarcină. Poate provoca malformații grave, care afectează creierul sau sistemul nervos la femeile predispuse.

Completări esențiale

Pentru a evita deficiența de vitamina B9, țări precum Statele Unite îmbogățesc o parte din alimente cu vitamina B9. În Franța, de exemplu, autoritățile sanitare au optat pentru o altă abordare: recomandări nutriționale și suplimente pentru toate femeile, cu două luni înainte de începerea sarcinii și pe tot parcursul primului trimestru. Femeile care au în plan să rămână însărcinate trebuie să ia înainte 0,4 mg acid folic pe zi, iar persoanele care au risc crescut de deficiență să ia 5 mg pe zi. Dar aceste recomandări sunt foarte puțin urmate de femeile însărcinate.

Alimente bogate în acid folic

Nu ar trebui să te surprindă că unele dintre cele mai sănătoase alimente, cele verzi, sunt și cele mai bogate în acid folic. Pentru o “infuzie” imediată de acid folic, adaugă spanac, frunze de nap, varză, salată verde în dieta ta zilnică. O singură farfurie cu aceste frunze delicioase îți va furniza cantitatea necesară de acid folic. Dar pe lângă acestea, mai sunt o sumedenie de alte legume bogate în vitamina B9: sparanghelul, broccoli, citricele, mazărea, fasolea, lintea, avocado, bamele, conopida, varza de Bruxelles, morcovul, semințele și nucile.

Pe lângă acestea îl mai găsim în gălbenușul de ou, drojdia de bere, brânzeturile fermentate, bananele, carnea de pasăre și organele.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.