
Rețetă de Horia Vîrlan
Ingrediente
500 g piept şi pulpă de curcan, fără piele şi oase
50 g mazăre congelată
1 morcov mic
1 ceapă
2 căţei de usturoi
1 lingură unt
400 g smântână dulce cu 32% grăsime
2 albuşuri
sare
1 vârf de cuţit nucşoară rasă
ardei galben, ardei roşu, mazăre şi fire de pătrunjel pentru décor
Mod de preparare
Tai pieptul de curcan în bucăţi şi-l toci mărunt cu blenderul sau cu maşina de tocat, folosind sita mică. Adaugi în blender, peste carnea tocată, smântâna dulce şi apoi albuşurile, continuând baterea.
Toci mărunt ceapa, morcovul şi usturoiul curăţate şi spălate, apoi le sotezi într-o crăticioară cu untul încins, adăugând apă dacă este necesar, până se înmoaie bine. Pasezi şi legumele în blender şi le amesteci cu compoziţia de carne. Condimentezi cu nucşoară şi un praf de sare.
Întinzi pe masă o folie alimentară în formă dreptunghiulară, cu baza mică spre tine, şi aşezi compoziţia sub formă de sul. Formezi o ruladă destul de groasă cu ajutorul foliei, după care o fierbi în baie de aburi 20-25 de minute. O poţi fierbe şi într-o cratiţă cu apă clocotită şi un praf de sare pentru 20 de minute. Când este pătrunsă, trebuie să fie fermă la pipăit şi elastică.
Laşi rulada să se răcească, apoi o tai felii de 2 cm grosime şi o ornezi cu legume, creând figuri de copii sau animăluţe.