Home / Diverse / Rodia, o explozie de prospețime!

Rodia, o explozie de prospețime!

Dorești să adaugi varietate consumului de fructe? Alege rodia! Numeroasele sale semințe suculente formează o explozie de prospețime și aromă, care nu lasă pe nimeni indiferent. Este timpul să profiți de acest fruct acum, deoarece rodia este disponibilă din septembrie până în ianuarie.

Roșu=sănătate!

Numele de rodie vine din limba latină și înseamnă „măr cu mulți sâmburi”. Fiecare fruct ar avea în jur de 840 de mici perle roșii! Această culoare roșie strălucitoare are mai multe virtuți. În Grecia Antică, rodia era sinonimă cu viața și regenerarea și era un simbol al fertilității pentru multe culturi. Semințele au fost folosite chiar și pentru vopsirea țesăturii și a pielii, dar și pentru a vindeca durerea în gât și reumatismul.

Rodia este scăzută în calorii, oferă 25% din necesarul zilnic de fibre și vitamina C și conține o doză sănătoasă de potasiu și acid pantotenic (vitamina B5). În ultimii ani, pigmenții, care dau frumoasa culoare roșie a boabelor, au atras atenția oamenilor de știință. După afine, căpșune și zmeură, este rândul rodiei să primească laude, mai ales pentru bogăția sa în antioxidanți. Conform unor studii, activitatea antioxidantă a rodiei și a sucului acesteia o depășește pe cea a ceaiului verde și a vinului roșu. Se spune că sucul de rodie are capacitatea de a reduce „colesterolul rău” și de a regresa leziunile aterosclerozei (acumularea diferitelor depozite care blochează arterele). Prin urmare, consumul zilnic de suc de rodie ar promova o sănătate cardiovasculară excelentă. 

Cum desfaci rodia?

Pentru a evita pătarea cu suc de rodie, este important să știi cum să desfaci corect fructul. Una dintre cele mai eficiente tehnici este tăierea rodiei în 2 sau 4 secțiuni, apoi așezarea bucăților într-un castron mare umplut cu apă. Folosind mâinile, este suficient să desprinzi semințele mici de pe membranele lor albe. Acestea se vor scufunda până la fundul vasului, în timp ce bucățile mici de membrană vor pluti la suprafață. Folosind o spumieră nu-ți rămâne decât să îndepărtezi membranele albe și apoi să treci apa printr-o strecurătoare pentru a colecta semințele. 

O altă tehnică este felierea fructelor în jumătate și lovirea coajei fiecărei jumătăți cu o lingură mare de lemn. Semințele mici vor cădea apoi singure. Trebuie doar să le aduni într-un castron. Răbdarea ta va fi mult răsplătită, deoarece rodia este pur și simplu delicioasă. Este, de asemenea, un procedeu care distrează copiii, dar trebuie să te asiguri că nu poartă cele mai bune haine și acoperă masa cu o mușama. 

Idei de rețete cu rodie

Combinația de dulce și acidulat este foarte răcoritoare. Deoarece semințele fructelor seamănă cu rubinele, ele sunt minunate pentru a însoți diferite feluri de mâncare. Iată câteva idei:

  • Adaugă o mână bună de semințe colorate la cereale, iaurturi și brânză de vaci. Copiilor le va plăcea să le găsească și ascunse în clătitele de dimineață;
  • Prepară brioșe simple și strecoară în ele semințe de rodie;
  • Adaugă personalitate salatelor verzi, adăugând o mână cu semințe de rodie;
  • Îmbunătățește salatele de orez și cușcuș cu aceste boabe suculente;
  • Întinde brânză de capră pe biscuiți sărați și adaugă câteva boabe de rodie pentru o explozie de prospețime și aromă;
  • Adaugă în salata de fructe câteva semințe, un băț de scorțișoară și anason stelat și o să ai o aromă deosebită.
  • Decorează platourile de brânză cu câteva semințe de rodie, precum și înghețata, budincile, panna cotta;
  • Amestecă semințe de rodie cu ceapă verde, suc de lime și piper proaspăt măcinat. Acest sos este bun pentru a însoți o friptură de pui și pește.
  • Poți înlocui sucul de afine din cocktailuri cu suc de rodie.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.