Home / Bebelus / Alimentatie / Copilul tău nu are poftă de mâncare…

Copilul tău nu are poftă de mâncare…

Micuțul tău nu are pofta de mancare  și nu mănâncă mai nimic din ce i-ai pregătit? Se întâmplă, mai ales când  începe să mănânce singur, dar și după. Câteva sfaturi te pot ajuta să depășești repede acest moment atât de delicat, fără ca cel mic să taie nimic de pe lista alimentelor importante pentru dezvoltarea lui.

Alimente esențiale

Înainte de orice discuție, trebuie să vedem ce nu poate lipsi din meniul zilnic al copilului. În primul rând, lactatele. Ele sunt extrem de importante, de aceea medicii te sfătuiesc să-i dai cel puțin 3 lactate pe zi (iaurt, brânză de vaci, lapte), care îi oferă porția zilnică de calciu, proteine, fier și vitamine, indispensabile dezvoltării sistemului osos și structurilor cerebrale. Dar să nu uităm nici fructele și legumele. Inutil să precizăm de ce. Vitaminele, mineralele și fierul sunt combustibilul… sănătății. Și nu în ultimul râd, cărnurile, ouăle și peștele. O alimentație din care lipsește una din aceste categorii este deficitară și produce carențe (de calciu, de fier etc.).

Ce faci când refuză să mănânce

Trucul nr. 1: Oferă-i porții mici. În general, copiilor nu le plac farfuriile pline-ochi. Mai mult decât atât, taie bucățile de carne sau legumele întregi în cubulețe pentru o singură înghițitură. Nu-i umple farfuria și nu te teme că i-ai oferit o cantitate prea mică de alimente. Dacă îi mai este foame, copilul va cere un supliment.

Trucul nr. 2: Implică-ți copilul în pregătirea mesei. Pentru a dobândi plăcerea de a mănca, atrage-l să participe la diverse operațiuni de preparare a mâncării, cum ar fi curățatul legumelor, amestecul ingredientelor, decorarea farfuriei etc. Va descoperi astfel o mulțime de lucruri despre mâncare, cum ar fi aromele, culorile, combinații cu gusturi interesante. E bine să guste legume crude și să miroasă condimentele. Aceste senzații noi îi sporesc apetitul.

 Trucul nr. 3: Decorează măncarea amuzant! O pizza ornată cu fețe de clovn, un sandvici cu floriclele de legume și încă multe altele le poți folosi pentru a-l provoca pe copil să guste chiar și alimentele care nu-i plac, cum ar fi coroana unui copăcel din broccoli sau acoperișul din morcov al unei căsuțe. Iar în jurul lor poți țese chiar o poveste minunată.

Cum îi stimulezi apetitul
  • Nu-l obliga să mănânce tot. Chiar dacă jumătate din porție a rămas pe farfurie, este inutil să forțezi copilul să o termine. Cel mai probabil, nu faci altceva decât să instalezi o barieră între tine și el, dar mai ales una între el și mâncare. S-ar putea să asocieze momentul mesei cu o adevărată tortură și va continua să mănânce puțin și cu mare insistență din partea ta.
  • Nu accepta șantajul afectiv. Părinții se enervează și intră deseori într-un cerc vicios, folosind mâncarea ca un mijloc de  presiune. Deci, evită frazele de tipul „dacă mănânci, mama va fi foarte mândră de tine“. Copilul nu trebuie să înțeleagă că trebuie să mănânce ca să fie pe plcul părinților.
  • Nu lungi durata mesei. O masă care trenează minute bune după ce copilul nu mai vrea să mănânce este un adevărat calvar pentru el. Se joacă cu furcuțița prin ce i-a rămas în farfurie și caută să scape din scaunul care îi ține prizonier. Nu spera că va mânca mai mult. Copilul are și el dreptul să nu mănânce când nu-I este foame. Mai bine, fă un program de masa orientându-te după orele la care mănâncă mai bine. Orele fixe îl vor ajuta să aibă și senzație de foame când vine la masa.

Daca ti-a placut acest articol despre pofta de mancare, poate te intereseaza si Greşeli de evitat la masa copilului. 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.