O mulţime de sfaturi şi cicăleli însoţesc masa copilului tău? Ca mamă, te înţeleg, dar psihologii sunt de altă părere: într-o lume atât de obsedată de alimentaţie, chiar dacă vorbeşti despre lucruri de bun simţ şi care contribuie la păstrarea sănătăţii, pot fi respinse de cei mici.
De aceea, ne-am gândit să strângem la un loc câteva fraze pe care părinţii le spun frecvent celor mici despre mâncare, cum le înţeleg copiii şi ce ar fi mai bine să le spună sau să facă părinţii.
„Uită-te la sora ta cum mănâncă tot.“
Ce înţelege copilul: „Eu nu pot să mănânc aşa. Şi nici nu voi reuşi.“ Copilul crede că este inferior celor care sunt admiraţi şi lăudaţi.
Ce trebuie să-i spui: Şi tu ai să mănânci tot atât de bine, dacă încerci. Asta o să ne ia puţin timp, ca să te obişnuieşti cu alte gusturi şi mâncăruri noi.
De ce trebuie să procedezi aşa? Pentru că altfel, copilul va avea un sentiment de inferioritate. Tu trebuie să-i cultivi încrederea în sine, chiar şi în probleme legate de masă.
„Dar ţie îţi plăcea conopida… acum ce ai?‟
Ce înţelege copilul: „N-o să mai pot mânca niciodată conopidă. Şi o să rămân un mofturos.„ O astfel de replică nu duce la nimic bun, ci îl face pe copil să devină şi mai încăpăţânat.
Ce trebuie să faci: Nu-i atrage atenţia asupra alimentului pe care îl refuză. Încearcă să faci mesele cât mai agreabile, să ascunzi conopida în mâncăruri gustoase şi să rămâi cât mai calmă.
De ce trebuie să procedezi aşa: Este mai bine să nu atragi atenţia asupra unui capriciu alimentar şi mai ales să-l comentezi cu alte persoane. Copilul va primi ceea ce spui ca pe un adevăr cu care nu poate lupta.
„Nu, nu-ţi dau îngheţată.“
Ce înţelege copilul: „Nu voi mai primi niciodată îngheţată.“ Copiilor trebuie să li se explice toate detaliile şi au nevoie de certitudini. Altfel, cred că ceea ce-şi doresc le va fi luat pentru totdeauna.
Ce trebuie să-i spui: „Nu-ţi dau îngheţată acum, pentru că vom mânca de prânz peste câteva minute. După ce termini mâncarea, ai să primeşti şi îngheţată.“
De ce trebuie să procedezi aşa: Copiii acceptă mai uşor un refuz dacă află motivul şi când pot avea ceea ce-şi doresc.
„N-ai mâncat destul. Mai ia câteva înghiţituri ca să te las să pleci de la masă.“
Ce înţelege copilul: „Cei din jur ştiu mai bine decât mine cât trebuie să mănânc. Dar eu nu pot mai mult…“ Copilul va deveni din ce în ce mai puţin receptiv la tot ce i se spune referitor la mâncare.
Ce trebuie să-i spui:„Eşti sigur că ai mâncat destul ca să nu ţi se facă foame până la masa următoare? Ai de aşteptat destul până mai primeşti ceva… “
De ce trebuie să procedezi aşa: În felul acesta, copilul învaţă să administreze mai bine ceea ce i se oferă de mâncare. Uneori este bine să înveţe din prorpiile greşeli, când este vorba de mâncare.
„Dacă mănânci câteva legume, vei primi desertul. Dacă nu… “
Ce gândeşte copilul: „Abia aştept ziua în care să fac ce vreau, să mănânc ce-mi place.“
Ce trebuie să faci:În loc să insişti şi să faci acest şantaj alimentar, e mai corect să-i explici cât de importante sunt legumele, să-ţi implici copilul în mici operaţiuni de preparare sau de cumpărat legume şi să fii exemplu pentru ceea ce înseamnă alimentaţie sănătoasă.
De ce trebuie să procedezi aşa: Psihologii au demnostrat că cei mici nu răspund pozitiv când sunt obligaţi să mănânce un animit aliment. Ei trebuie să-l aceepte, nu să-l mânânce forţat.
„Bravo! Ai mâncat tot din farfurie!“
Ce gândeşte copilul: „Mama şi tata sunt mândri de mine că am mâncat tot.“ Cei mici înţeleg din astfel de aprecieri că cel mai important în alimentaţie este cantitatea.
Ce trebuie să faci: Este de prefrat să-i spui copilului că este important să-şi urmeze pofta de mâncare şi plăcerea de a mânca.
De ce trebuie să procedezi aşa: A-i felicita pe copii pentru cantitatea de mâncare pe care au înghiţit-o nu este un principiu sănătos. Mai degrabă, ei trebuie învăţaţi să se cunoască şi să-şi recunoască nevoile alimentare.
Pe lângă acest articol despre masa copilului, poate te mai intereseaza si 6 reguli pentru alimentația școlarilor .