
Ingrediente
4 căni lapte
coaja rasă de la o lămâie
1 cană zahăr
3/4 cană cu griș
5 ouă
1 linguriță extract de vanilie
12 foi de plăcintă
180 g unt topit
2 linguri zahăr pudră + 1 linguriță scorțișoară măcinată pentru decor
Mod de preparare
Torni laptele într-o cratiță cu fundul gros, adaugi coaja rasă de lămâie și în momentul în care dă în clocot adaugi grișul în ploaie, amestecând energic cu un tel. Lași pe foc mic până când se îngroașă, după care adaugi ouăle bătute cu zahărul și extractul de vanilie, amestecând energic până când obții consistența unei creme. Dai vasul de pe foc și lași să se răcească complet. Amesteci din când în când în ea pentru a nu se forma o crustă deasupra.
Preîncălzești cuptorul la 180°C și ungi o tavă de (13 x 9 x 2 cm ) cu unt. Întinzi 8 foi de plăcintă pe fundul tăvii, ungându-le pe fiecare cu unt topit.
Torni crema peste foi, nivelezi și acoperi cu foile rămase, tot unse cu unt. Îndoi excesul de foaie care trece peste tavă. Pulverizezi foile cu apă și introduci tava în cuptorul încins pentru 40-45 de minute. Trebuie să se rumenească frumos deasupra.
Scoți tava din cuptor și o presari, cât este fierbinte, cu zahăr pudră amestecat cu scorțișoară măcinată. Tai plăcinta cu un cuțit foarte ascuțit sau cu un tăietor de pizza.