Home / Copil / Adevărat și fals despre alergiile verii

Adevărat și fals despre alergiile verii

shutterstock_139880146

Cum vine vara, un copil din trei suferă din cauza alergiilor de sezon. Căpșunele, fructele de mare, insectele, soarele, clorul pot fi responsabili de apariția acestor afecțiuni sezoniere. Să aflăm care sunt ”vinovații” și care sunt cele mai bune măsuri pentru a le preveni sau pentru a le ameliora.

Consumul de pește și de fructe de mare provoacă eczeme

ADEVĂRAT: În cazul copiilor, aceste alimente reprezintă al patrulea factor major de apariție a alergiilor, după laptele de vacă, ouă și fructele oleaginoase. Ea poate apărea de la vârsta de 6 luni , adică din momentul diversificării. Simptomele se manifestă la câteva ore de la masă prin apariția unor zone iritate pe piele, cu mâncărimi sau , în cazuri mai grave, prin inflamarea buzelor și a limbii. În aceste momente e bine să ajungi de urgență la un medic pentru a lua măsurile de urgență. După diagnostic, cel mai bun tratament este excluderea completă a peștelui și a fructelor de mare din alimentația copilului până când acesta împlinește 7 ani și sistemul lui imunitar se maturizează.

Roșiile sunt puternic alergizante

FALS. Aceste conțin histamine, substanțe care pot declanșa în cazul copiilor mici apariția unor urticarii ce par a fi simptomul unei alergii alimentare. De fapt, este vorba de o intoleranță temporară și nu de o alergie. Sistemul digestiv al copilului nu a tolerat roșiile și așa a apărut reacția dermatologică. Nu-ți face griji: simptomele vor dispărea în câteva ore, fără să lase urme. Însă, pe viitor, trebuie să fii prevăzătoare și să-i reduci cantitatea de roșii sau să le excluzi complet pentru o vreme din meniul lui.

Piersicile și pepenele galben provoacă alergii

ADEVĂRAT. Recent cercetătorii spanioli au descoperit că majoritatea persoanelor care suferă de alergie la polen sau de astm sunt alergice la unul dintre fructele menționate mai sus. Vinovată ar fi o proteină existentă în aceste fructe, care are o structură foarte asemănătoare cu molecula de polen. Spre deosebire de alte alergii, în cazul acestor fructe, reacțiile se înregistrează doar la nivel bucal (urticarie și  senzația de arsură pe buze, limbă și mucoasa bucală, precum și strănut).

Sorbeturile sunt un desert… riscant

FALS. Deseori confundate cu înghețatele care conțin ouă și lapte (ingrediente cu mare potențial alergen), sorbeturile sunt preparate din apă, zahăr și suc proaspăt de fructe. Pentru copiii mai mici de 3 ani care suferă de aceste alergii, acest desert rece este o variantă sănătoasă, care nu le pune în pericol sănătatea. Din fericire aceste tipuri de alergii vor dispărea în jurul vârstei de patru ani. Acest desert poate deveni o problemă dacă puiul tău suferă de mai multe tipuri de alergii alimentare (proteină de vacă, albumină, fructe de pădure, kiwi). Atunci e bine să-i prepari desertul cu fructe de vară: caise, piersici, cireșe, pepene galben.

3 alimente care diminuează alergiile

Peștele oceanic: în cazul celorlalte tipuri de alergii alimentare, peștele gras ca macroul, somonul, sardinele reprezintă un aliment ce reduce semnificativ simptomele. Acest lucrur se datorează conținutului ridicat de Omega 3, o substanță cu puternice efecte antiinflamatorii.

Mărul: coaja acestui fruct conține un antioxidant foarte puternic numit cvercetol care ameliorează simptomele în cazul alergiilor repsiratorii, deoarece stimulează funcțiile plămânilor. Cercetătorii au constatat că și conținutul ridicat de vitamina C ale merelor diminuează aceste simptome.

Strugurii negri: renumitul antioxidant resveratrol a transformat strugurii negri în adevărate superalimente benefice și în cazul alergiilor alimentare și respiratorii. Acest antioxidant are un puternic efect anti-inflamator care redyc semnificativ simptomele respiratorii și dermatologice.

Topul substanțelor/alimentelor care agravează alergiile

 

  • Aditivii alimentari
  • Glutamatul monosodic
  • Alimentele rafinate cu zahăr adăugat
  • Băuturile carbogazoase
  • Margarina
  • Ketchupul
  • Produsele de patiserie
  • Condimentele iuți
  • Ciocolata rafinată 

 

 

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.