Paine de casa cu turmeric! O rețetă de pâine delicioasă și sănătoasă pe care ar trebui să o prepare toate mămicile pentru copiii lor.
Ingrediente
750 ml apă
1 linguriță cu vârf cu sare
25 g drojdie proaspătă
2 lingurițe rase cu turmeric
4 linguri ulei de măsline
Mod de preparare
Dizolvi drojdia proaspătă în apă călduță și o amesteci cu 2 linguri de făină. Lași să crească circa 15 minute.
Într-un vas, cerni făina și o amesteci cu sarea și turmericul, faci o gaură în mijloc, adaugi drojdia crescută, restul de apă călduță și uleiul de măsline și începi să amesteci. Frămânți un aluat potrivit de tare (circa 15 minute), îl acoperi și îl lași la crescut timp de o oră, într-un loc cald.
După o oră, scoți aluatul pe masa presărată cu făină și îl frămânți 3-4 minute împăturindu-l. Îl lași să mai crească 40 de minute.
Încălzești cuptorul la 250°C și la bază așezi un vas cu apă fiartă. Aburul va ajuta la rumenire și creștere. Formezi pâinea, o așezi pe o tavă cu hârtie de copt și o mai lași să crească 30 de minute. O presari cu făină, o crestezi pe mijloc cu un cuțit ascuțit și o introduci în cuptorul încins.
O lași 20 de minute la 250°C, după care micșorezi focul la 200°C și o mai lași 35-40 de minute. Pâinea trebuie să fie rumenită și în momentul în care o bați pe fund să sune a gol.
Învelești pâinea cu un prosop curat și o lași să se răcească.
O altă rețetă sănătoasă pe lângă paine de casa cu turmeric este și Paine neagra.