Home / Copil / Alimentatie / Nutriționistul și copilăria… Intersecții cu semafor verde sau roșu?

Nutriționistul și copilăria… Intersecții cu semafor verde sau roșu?

 

de Alina Stoica

Scriu acest articol cu o intenție sinceră de a-i ajuta pe cei din jurul meu să-și contureze câteva principii de bază cu privire la importanța alimentației în creșterea și dezvoltarea armonioasă a copiilor. Suntem părinți și acest lucru ne cere multă responsabilitate în ceea ce privește viitorul celor mici. În ceea ce mă privește, calitatea mea de mamă a trei copii m-a ajutat să fiu conștientă că „ingredientul“ de bază din viața noastră cotidiană, fără de care nimeni nu poate avea o creștere și o dezvoltare armonioasă, este… IUBIREA.

Astfel, am realizat…

… că toți copiii care mă înconjoară sunt fericiți, ceea ce le permite să fie sănătoși, deoarece UN COPIL SĂNĂTOS ESTE UN COPIL FERICIT! Facem mereu calcule, cântărim, măsurăm, forțăm, impunem… și toate acestea, deoarece nu reușim să personalizăm un program de nutriție adecvat nevoilor individuale ale copiilor noștri, nu avem o direcție clară pe care să mergem, nu avem siguranța drumului parcurs și adesea alegem să fim pe contrasens.

Diversitatea, expunerea copiilor la culori, texturi, gusturi, asocieri noi sunt factori importanți atunci când vorbim de educația copiilor noștri, de unde nu trebuie să lipsească această componentă, NUTRIȚIA.

Observ cu tristețe…,

…și asta în mod constant, în întreaga mea activitate, dezechilibre majore la nivelul familiei: părinții sunt preocupați de alimentația lor sănătoasă, de stilul lor de viață care impune multă mișcare… de o mulțime de preocupări legate de kilogramele lor în plus. Dar alimentația copiilor lor este un subiect aproape de neatins.

Această lipsă de interes, mascată sub umbrela lipsei de timp, a poftelor copiilor, a bucuriilor culinare, a recompenselor, a meselor condiționate de un desert nu reprezintă modul corect și sănătos în care dorim să-i creștem și să-i înzestrăm cu obiceiuri alimentare sănătoase. Astfel, din dezechilibrele emoționale, din lipsa timpului de calitate petrecut împreună cu copiii, aceștia dezvolta cu ușurință dependențele, cu ajutorul cărora au tendința de a acoperi anumite goluri… Desigur, în zadar.

Așadar, dragi părinți,

Îndemnul către sănătatea familiei revine fiecărui membru al ei, de la mic la mare, printr-o conștientizare, prin transpunerea în practică a informațiilor, a obiceiurilor bune. Cine se mai îndoiește astăzi de impactul pe care îl are alimentația asupra stării de sănătate a copiilor. De fapt, nu dorim să-l conștientizăm, deoarece sunt necesare schimbari majore, răbdare, motivație. Încercăm să pasăm responsabilitatea grădiniței, școlii, față de meniul copiilor nostri. Aceasta este o abordare greșită. Noi, părinții, suntem responsabili și trebuie să ne asumăm o schimbare a comportamentului alimentar, mai ales atunci când vorbim de copii.

Ne dorim să avem copiii ocupați cu activități diverse, să facă performanță în diferite domenii, dar realizăm că performanța lor este condiționată de modul în care se hrănesc. Dar, COPILARIA ESTE SINGURA ȘANSĂ A PĂRINȚILOR DE A-ȘI AJUTA ÎN MOD REAL COPIII.

Este important să ne privim copiii și să ne gândim dacă facem tot ce trebuie pentru ei, pentru sănătatea lor și nu pentru a satisface dorințele permanente ale copiilor venite din nevoie de a-și acoperi anumite goluri emoționale.

 

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.