Home / Copil / Alimentatie / Nu-i e foame dimineaţa. De ce?

Nu-i e foame dimineaţa. De ce?

shutterstock_107480453

Cine nu ştie că micul-dejun este cea mai importantă masă a zilei, mai ales pentru copii? Că el trebuie să reprezinte 25% din caloriile asimilate… Graţie acestui aport, copiii se concentrează mai bine şi învaţă mai bine la şcoală şi îşi păstrează o greutate normală. Iar dacă ai un copil care refuză masa de dimineaţă, cum să nu te culpabilizezi când primeşti acelaşi răspuns în fiecare zi: „Nu mi-e foame…“ De ce nu mănâncă?

Nu s-a trezit bine şi-l pui la masă

Copiii care refuză mâncarea dimineaţa, sunt exact aceia care în week-end se trezesc la 9,30 sau după, se joacă mai întâi şi apoi cer de mâncare. Dacă vrei să schimbi ceva din acest comportament trebuie să începi ziua cu duşul de dimineaţă şi îmbrăcatul, activităţi care trezesc  şi înviorează. Micul dejun va fi mult mai tentant după aceea.

Cina a fost prea târzie sau prea copioasă

Pizza şi îngheţată, paste şi desert… Iată două variante prea săţioase. Copiii au nevoi nutriţionale mai mici decât adulţii: de exemplu, carnea nu este necesară seara, dacă au mâncat la prânz o friptură. Pentru a trezi apetitul de dimineaţă, este nevoie de o cină uşoară, cu legume şi cu un desert simplu (un iaurt sau un fruct).

N-are chef, pur şi simplu…

Cea mai mare parte a copiilor care nu mănâncă dimineaţa au părinţi care fac acelaşi lucru. Dacă nu eşti un bun model pentru puiul tău, dacă nu-l obişnuieşti cu plăcerea micului dejun în familie, dacă tu bei doar o cafea, în picioare şi pleci în grabă, ai puţine şanse să reuşeşti să-ţi aşezi copilul la masă şi să mănânce tot ce ar trebui ca să înceapă ziua cu energie. Ce plăcere să ai când mănânci singur, în timp ce părinţii se agită cu alte treburi prin toată casa? Ca să pui lucrurile la punct, e bine să te trezeşti cu 15 minute mai devreme, ca să pregăteşti micul dejun pentru toţi ai casei şi să ai şi timp să mănânci împreună cu cel mic. Meniul trebuie să conţină o ciocolată caldă, tartine cu brânză sau cu unt şi gem, lapte cu cereale, ouă fierte sau omletă. Gâneşte-te şi la ce-i oferi a doua zi, să nu fie aceleaşi lucruri. Pentru variaţie, poţi face o mămăliguţă cu brânză, tartine cu alt fel de pâine şi alte ingrediente, o felie de plăcintă cu brânză sau cu mere, compot.

Dulcele îi inhibă foamea

Dulceaţă, miere, cereale cu adaos de zahăr oferite din belşug dimineaţa închid pofta de mâncare. Aşa că, unui copil care nu-i este foame dimineaţa, nu trebuie să i le oferi decât la sfârşitul mesei, dacă mai vrea. Un meniu format din pâinea care-i place copilului, poate chiar prăjită, cu unt, brânză, şuncă de Praga de bună caltate, garnisite cu batoane fine de legume, o farfurie cu o felie de brânză, un ou fiert, o roşie sau câteva fâşii de ardei gras poate fi cea mai bună alegere.

Stresul şcolii îl face să nu mănânce

Frica de şcoală, stresul unui test, conflictele cu colegii pot tăia apetitul oriărui copil. Vorbeşte cu el, află dacă se confruntă cu astfel de probleme, găsiţi împreună probleme, pentru ca această situaţie să nu se prelungească. Blocajul apetitului de la micul-dejun este oricum un semn că există lucruri care trebuie rezolvate.

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.