
În nutriție și alimentație ne întâlnim cu o sumedenie de credințe false. Iată adevărul despre opt dintre acestea, legate de fructe și legume.
Bananele sunt bogate în proteine.
Mit. Această credință este departe de adevăr… Fructele conțin foarte puține sau deloc proteine, acestea din urmă găsindu-se în carne, ouă, legume… De exemplu, bananele conțin 1 g de proteine față de 28 g, în medie, pentru o porție de carne de 100 g. Pe scurt, banana este un fruct foarte hrănitor și furnizează carbohidrați de calitate, potasiu, acid folic, vitamina C etc.
Este mai bine să mănânci fructele înainte de mese.
Mit. Niciun studiu științific nu a arătat că, la persoanele sănătoase, consumul de fructe înainte de mese favorizează o digestie mai bună. Enzimele noastre digestive sunt suficient de puternice și numeroase pentru a putea digera mai multe tipuri de alimente în același timp. V-ați gândit vreodată că, din punct de vedere botanic, roșiile, castraveții și multe alte plante despre care considerăm că sunt legume sunt de fapt fructe?
Grapefruitul arde grăsimile.
Mit. Dacă ar fi adevărat, toți oamenii care mănâncă grapefruit ar fi slabi! Acestea fiind spuse, grapefruitul este un aliat al sănătății prin excelență, deoarece conține mai puțin de 100 de calorii /fruct și îndeplinește 100% din necesarul zilnic de vitamina C.
Aciditatea sucurilor de fructe poate provoca leziuni ale dinților.
Adevărat. Când aciditatea alimentelor atacă smalțul, dinții devin mai subțiri și gălbui și apoi apare sensibilitatea acestora la cald și la rece. Pentru a evita acest inconvenient, beți sucuri de fructe cu paiul pentru a reduce contactul cu dinții. De asemenea, puteți însoți alimentele acide cu un aliment alcalin, cum ar fi nucile sau brânza, pentru a neutraliza aciditatea.
Grapefruitul nu se asociază cu anumite medicamente.
Adevărat. Grapefruitul, simplu sau suc, conține diverse substanțe care pot interacționa cu modul în care sunt absorbite anumite medicamente (de exemplu, cele pentru colesterol, cancer, angină, reflux). Ca urmare, cantitatea de medicamente din sânge poate crește și, astfel, poate duce la efecte secundare grave. Dacă luați orice medicament, asigurați-vă că discutați acest lucru cu farmacistul sau medicul.
Lămâia favorizează o digestie bună.
Mit. Pentru a digera mâncarea, stomacul nostru produce acid clorhidric. Uneori se întâmplă ca unii oameni să nu producă suficient, de unde și credința că, consumând alimente acide, cum ar fi lămâia, digestia este îmbunătățită. Din păcate, aciditatea sucului de lămâie nu este suficientă pentru a compensa lipsa acidului clorhidric. Acestea fiind spuse, în timp ce sucul de lămâie nu ajută digestia, este o sursă excelentă de vitamina C, precum și o modalitate de aromatizare a apei și de a îmbunătăți aroma și gustul preparatelor cu pește și legume, a salatelor etc.
Cartoful nu este foarte hrănitor.
Mit. Aceasta este o credință care ar trebui să se termine. Cartoful este o legumă hrănitoare și versatilă, care se potrivește perfect unei diete sănătoase și diverse. De exemplu, un cartof copt mediu, în coaja sa, conține vitamina C la fel ca două mere; de două ori mai mult potasiu decât o banană; la fel de multe fibre ca 6 prune uscate; mai mult fier decât o ceașcă de spanac crud și mai puține calorii decât o ceașcă de orez alb. Atenție, însă, la asocieri!
Fructele și legumele conțin o mulțime de pesticide.
Mit. Cantitățile de pesticide găsite în fructe sunt mult mai mici decât cele care pot prezenta un pericol pentru sănătate. Acestea fiind spuse, aveți grijă întotdeauna să spălați bine fructele și legumele, să le spălați pe cele cu pielea groasă (de exemplu, cartofi, morcovi, păstârnac, coajă de citrice) și să aruncați frunzele exterioare ale salatei. Deoarece copiii sunt mai vulnerabili la pesticide, ar fi mai bine să le curățați fructele care au coaja mai poroasă. Pe scurt, amintiți-vă că numeroasele beneficii pentru sănătate ale consumului de fructe și legume au fost demonstrate de nenumărate ori, depășind cu mult dezavantajele legate de reziduurile de pesticide.