Home / Copil / Alimentatie / Trucuri pentru reușita unui gem savuros de toamnă

Trucuri pentru reușita unui gem savuros de toamnă

 

O linguriță de gem pe pâinea de la micul dejun este tot ce-ți trebuie pentru a îndulci diminețile din sezonul rece, dar… și cea mai pofticioasă guriță din casă. Profită de ultimele fructe ale toamnei și prepară în casă un gem savuros și hrănitor. Este mai simplu decât pare, iar cât de sănătos este – știi deja. de Tina Solonaru

Dulceţuri, gemuri, peltele – ce formă extraordinară de a conserva vitaminele și mineralele fructelor pe timpul iernii! Acestea sunt printre cele mai sănătoase produse naturale pe care le putem oferi copiilor sau, altfel spus, un desert nevinovat cu beneficii multiple pentru organism. De exemplu, gemul de gutui întărește imunitatea, iar cel de prune stimulează digestia. Care este preferatul micuțului tău?

Pași de bază pentru prepararea gemului:

 Borcanele

Borcanele curate se sterilizează prin fierbere timp de 10 min, apoi se lasă la uscat.

Fructele

Alege fructe foarte bine coapte. Un kilogram de fructe (precum: prune, gutui etc.), se spală, se scot sâmburii, respectiv cotoarele sau semințele și se taie în bucăți mici.

Macerarea

Într-un bol de sticlă, se pun fructele, se adaugă 250-300 gr de fructoză cristalizată și se lasă la măcerat minim 1 oră. Din 15 în 15 minute se va amesteca compoziția, deoarece fructele vor lăsa sirop.

Cazanul de gem

Întreaga compoziție, formată din fructe și sirop, se toarnă într-un cazan sau o oala de fontă care să permită evaporarea apei.

Fierberea

Se pune oala pe foc mediu. La nevoie, se poate adăuga un pliculeț de pectină BIO. Aceasta are rol de îngroșare a compoziției. Gemul este gata când dispare spuma cauzată de fierbere.

Conservarea

Gemul fierbinte se toarnă în borcane, apoi se înfiletează capacele și se răstoarna imediat cu gura în jos. Se lasă în această poziție aproximativ 5-6 minute, până capacul se fixează foarte bine de borcan.

Sfaturi utile:

 Înlocuiește fructoza cu 1-1,5 litri de suc de mere fiert până rămâne 200 ml de sirop. Atenție, în acest caz gemul se va păstra la frigider timp de maximum 3 luni.

Înlocuiește pectina cu o punguță de tifon, conținând 10 sâmburi de măr, sau de lămâie, sau de răpiță, sau de agar-agar. În acest caz, textura gemului va fi mai “dură”.

Adaosul de zeamă de lămâie împiedică oxidarea. În plus, lămâia ajută preparatul să nu fermenteze, îl limpezește și menţine culoarea naturală a fructelor.

Pereţii oalei în care fierbe gemul trebuie sterși în permanenţă cu o cârpă umedă, să fie curaţi, pentru că altfel se caramelizează, afectând culoarea gemului.

Știi că gemul este gata atunci când, pus pe o farfurie rece, își menține culoarea.

Fructoza, cu moderație!

Pentru prepararea unui gem ușor, se recomandă folosirea a 250-300 gr de glucoză în schimbul a 600-650 gr de zahăr, la aceeași cantitate de fructe.

Cu un indice glicemic de 20 versus 70 pentru zahărul alb, fructoza crește un pic glicemia, în schimb favorizează diabetul de tip 2.

Articol susținut de Asociația Educație pentru Suflet!

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.