Leușteanul

 Leuşteanul este o plantă aromatică de origine mediteraneană, cunoscută şi apreciată încă din Antichitate, atât în scop culinar, cât şi medicinal. Este imposibil să nu-l remarci în grădină, dacă nu pentru aspectul său destul de banal, dar de un verde viu și intens, atunci pentru mirosul său unic, care îl face de neconfundat, transformându-l într-una din cele mai des folosite verdețuri pentru ciorbe.

  • Leușteanul este foarte aromat, oarecum asemănător cu țelina, cu o ușoară nuanță de parfum al frunzelor de schinduf. În bucătăria tradiţională românească, leuşteanul este folosit la ciorbe (orice tip de carne și de legume), în unele sosuri, salată și chiar la murături. De asemenea, aroma și gustul său se potrivesc la pește și fructe de mare.
  • Pasat și amestecat cu unt, se formează o pastă tartinabilă interesantă. Dacă se congelează, se poate păstra mult timp și, în această formă, se poate utiliza pentru a da gust fripturilor.
  • Frunzele de leuștean se consumă în special proaspete, dar și uscate. Dacă sunt proaspete, acestea rezistă câteva zile la temperatura camerei, ținut în apă, și 7-10 zile în frigider, ambalat într-o pungă de plastic. Cele uscate se păstrează câteva luni, în săculeți de pânză sau pungi de hârtie. Trebuie să fie ferite de lumină și umezeală.

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.